Teckningar 2013. .Här under finns ett litet galleri av livetecknade musiker, som tilkommit under 2013
Tuppen. 29.01.13. "Burlövs Saxband".En liten eftermiddags konsert på Tuppen. Något som den månghövdade äldre publiken uppskattade. Det presterades skön musik av det lilla storbandet. Fem saxar i mjukt samspel fick mig att tänka på Ingmar Nordströms saxparty. Man drömde sig tillbaka till ungdomens dansgolv. Miller, Ellington m.fl. lämnade bidrag till denna lilla underhållningskonsert, som jag hoppas blir ett återkommande arrangemang. För det finns flera otecknade motiv i gänget.

Ribersborgs Kallbadhus, Malmö. 3.02.13. "Concerts by the Sea".
Mattias Nilsson har tagit initiativ till en del konserter med inbjudna gäster. Jan Harbeck från Danmark underhöll oss med sitt skickliga och varierade tenorspel. Roger Berg hanterade trummorna, som den swingkung han är. En fin konsert med skickliga musiker som gärna kunde varit lite längre.

Ribersborgs Kallbadhus, Malmö. 17.02.13. "Concerts by the Sea". Mattias Nilsson hade för kvällen bjudit in danske Jesper Lövdal, som underhöll oss med mjukt, svängigt och härligt tenorspel. Roger B, Mattias och för kvällen Jan K gjorde kvällen till en njutbar jazzupplevelse. Det gällde att hänga med som tecknare i den tryga timmen som konserten varade. Men det hela var mycket inspirerande och pennan svängdei takt med musiken. Jan har varit med tidigare i galleriet, men då med solglasögon, så nu ser man mer av honom.

Tuppen. 1.03.13. "Alf Grön & hans Primörer".
Trevlig jazzmusik och skön sång vad kan man mer begära, kanske några nya offer. Men man kan inte få allt, jag har ju tecknade de flesta i Malmö med omnejd. Primörerna; Alf G (trum), Lasse Lundström (bas), Jack Andersson (trump) och Anna Paulin (sång) har ju alla varit med tidigare. Håkan och Lars-Olof är också gamla bekanta i galleriet, men att teckna samtidigt som man njuter av fin musik är ju en passion så de fick bli kvällens teckningsoffer.

Music Place, Malmö. 10.03.13. "Swing Freaks".
Ett angenämt återseende och återhörande av gamla trevliga bekanta, alla tecknade innan. Tomas Jonasson med sitt fina saxspel. Nisse Månsson (trum). Ulla Hallström (sång). Klas Hellkvist (git). Bob Stalin (piano). Det blev Anders som blev förnyad med en teckning. Han förtjänade det, den gamla från 2009 var rätt snabbt tecknad. En trevlig svängig musikstund arrangerad av Stellan Viking på en söndagseftermiddag är inte fel. Att jag sedan, bara behöver gå över gatan för att lyssna på härlig jazz, gör inte det hela sämre.

Music Place, Malmö. 14.03.13. "Björn Ingelstam Quartet med Jan Harbeck".
Tittade in som hastigast och fastnade för det bjöds på bra musik. Bedrövligt ljus för en tecknare. Men musiken var inspirerande och jag gjorde ett skuggigt försök med Calle på el-pianot.

Music Place, Malmö. 17.03.13. "Round Midnight Big Band".
Stellan Viking fortsätter att samla fina band på Lorensborgsg 2. Jag passade på att titta in sent på söndagskvällen. Några bitar från det ganska ungdomliga storbandet hann jag lyssna på. Trombonisten Linus hade lite ljus på sig, så han blev kvällens teckningsmotiv.

Öresundsterminalen 10.04.13. "Amiralens storband". Öppet hus med storbandet. Alltid lika trevligt med denna musikaliska höjdpunkt. Eftersom jag har tecknat hela bandet och inga vikarier fanns med för kvällen, så gav jag mig på publiken. Det blev några lyssnarstudier, hämtade från den månghövdade publiken. Att teckna till musik är ju utmaning och nöje för mig.

Stockholm, Rest. Louis. 20.04.13. "Louisiana Dixie Kings".
Ett Stockholmsbesök utan att titta i på Rest. Louis och få höra gladjazz, är inget Stockholmsbesök. Dixie Kungarna förgyllde min kväll med riktig välspelad trad.jazz. Pennan flöt och tre kungar blev det i blocket. Utan att förringa de andra i bandet, så måste jag framhålla Hans och hans klarinettspel. Jag lyssnar ju alltid lite extra till klarinetten och blev imponerad utav Hans spel. Tack gänget för härlig musik och inte minst trevligt snack pausen. Tack också Rest. Louis för att ni kämpar på med jazzkvällarna.

Tuppen, Malmö. 2.05.13. "Roger Berg Big Band". Ännu en öppen repedition igen med RBBB. Svängig storbandsmusik av bästa märke. Några nya ansikten i bandet, men tyvärr hopplöst ljus. Jag fick göra det bästa av situationen. Claus Mott kom och hälsade i pausen. Det visade sig, att han spelar normalt i Doghouse Cats. Ett av de första banden jag tecknade under Allinge Jazzfestival för fem år sedan. Kvällen avslutades med "Sing, Sing, Sing". Det är få som kan behålla en sådan taktkänsla, som Roger i ett våldsamt trumsolo.

Music Place, Malmö. 5.05.13. "Atle Big Band". Stellan Viking fortsätter att samla fina band på Lorensborgsg 2. Den här söndagen var det Atle Big Band, som bjöd på bra storbandsmusik. Som vanligt lyssnar jag på träblåsarna och blev imponerad. Det var en mycket samspelt saxsektion. Överhuvud taget ett välspelande storband som gladde den tyvärr mycket glesa publiken. Hoppas få höra er igen.

Vid Dalby Kyrka. 27.06.13. "Romele Blåsorkester". Romele bandet är en entusiastisk blåsorkester som låter riktigt bra. Jag hjälper orkestern med deras nya logga, så jag är lite part i målet. Musik är glädje och det tar man inte fel på här. Jag hade blocket med mig och det blev två teckingar som resultat av det här trevliga kvällsmusikstunden. I orkestern fanns det många motiv, så det lovar gott både för musiklyssnandet och tecknandet i framtiden.

Allinge Jazzfestival 2013. Jag hade nöjet att gästa jazzfestivalen under några dagar. Det är alltid lika trevligt i Allinge, bra musik och trevliga människor. Några av banden var gamla bekanta, så det gällde att finna nya otecknade motiv. Samtidigt är det roligt att bli igenkänd av bandmedlemmarna.. Här nedan följer nu ett 20-tal teckningar, som blev till under festivalen.
Scenen Alling hamn. 8.07.13. "The Dixiland Messengers, Prag". Först ut för mig var budbärarna från Prag. Jag hörde bandet 2012 och hade glömt att jag tecknade Václav då, men han får vara med igen. Ett riktigt bra band som fick mitt gillande då, inte minst klarinettisten Otakar och vokalisten Darja (se Allinge 2012). Några timmar med bra gladjazz och kanonväder i Allinge hamn var en bra början på festivalen.

Schweizerkonditoriet. 9.07.13. "Swingsters". Bandet hörde jag på Hälleviks Jazzfestival 2010. Då tecknade jag tre av bandets medlemmar . Tyvärr gick Nils Rehman, känd som "Kullan", bort i början av året. Ulf E har nu tagit hand om basen. Erik P ersatte Thord på altsaxen med den äran. Bob McAllster fastande också i mitt block. Swingsters spelade en skönblandning av alla möjliga stilar, inte minst afro-creole, Se vad jag skrev om dem förra gången (Hälleviks Jazzf 2010).

Scenen Alling hamn. 9.07.13. "Basement Jazzband". Ett bekant band från förra året. Det var roligt att höra dem igen. Svängig gladjazz är bandets kännetecken. Förra året blev det tre teckningar. Bl a på Niels Christensen, som tyvärr blivit sjuk och ersatts av Mogens Eghjort.

Scenen Alling hamn. 9.07.13. "Willie Fishman Original Jazzband". Det var många bekanta från förra året, bl. a det här holländska bandet. Då blev det två teckningar på trumpetaren och basisten (se Allinge Jazzf 2012). Härliga karaktäristiska ansikten gör en tecknare glad. Rob och Wim blev dagens offer. Svängig lättlyssnad jazz av ett rutinerat band.

Det Gamle Posthus, Allinge. 10.07.13. "Ragstretch". Ett ungt gäng som spelar äldre jazz är inte så vanligt. Björn Ingelstam (trump) och Chris Tanner (klar) har samlat sina australienska vänner, till ett riktigt svängigt band. Björn och Chris finns redan i galleriet. Shannon och Rajiv var en utmaning för mig, men jag tror jag lyckades någorlunda. Ungdomarna fick en välförtjänt uppskattning av den stora publiken.

Danchels hus. 10.07.13. "Swingsters". Swingster igen. Nu har jag snart fånga alla i Stockholmsbandet. Bra blandad jazz och härliga motiv, vad kan en tecknare mer begära.

Tältet, Allinge. 10.07.13. "Dragkedjan Jazzband". Bara gamla bekanta från Hälleviks Jazzfestival. Nytt ansikte för mig var den inlånade trummisen Sune L. Svängig gladjazz och hög stämning i tältet gjorde kvällen lyckad.


Tältet, Allinge. 10.07.13. "Bourbon Street Jazzband". Ett kärt återseende och inte minst återhörande av ett favoritband från förra året (se Allinge Jazzfestival 2012). Jag satt nu så till att jag kunde fånga Finn O i blocket. Det svänger verkligen om det här bandet. Skickliga samspelta musiker, som gör gladjazzen riktigt rättvisa. Jag skulle kunna strö många lovord över gänget, men måste framhålla den välväxte trummisen Heine. Han hanterade trummorna med en taktkänsla, som är i klass med de stora. Härliga motiv för en tecknare. Hela orkestern är nu avbildad. Hoppas vi ses igen, gärna i Sverige.

Det Gamle Posthus, Allinge. 11.07.13. "Dixie for You". Fredag och hem till Malmö, men jag hann med att lyssna. på Dixie for You. En blandning av svenska och danska musiker. Svenskarna är tecknade innan, bl a i Hällevik. Ny var Lars N på basen. Swing och New Orleans jazz vid Posthuset fick f m att försvinna fort.
Här slutar mina teckningar från Allinge Jazzfestival 2013. Tack för trevliga dagar hos er. Hoppas vi ses igen

Här börjar teckningar från Malmöfestivalen. Tyvärr hade festivalledningen sabbat Hot House tältet, genom att flytta det till en omöjlig plats. Detta kunde Hot House inte acceptera och drog tillbaka sitt deltagande. Sörjt och saknat av oss alla gladjazzvänner
Malmöfestivalen, Swingtältet. 16.08.13. "Åsa Widerberg med Fluke band". Malmöfestivalen har börjat dock utan Hot House tältet. Genom klantighet från festivalledningen sida har möjlighet att få lyssna på äldre jazz halverats. Swingtältet finns kvar och några teckningar blev det. I detta fall av Pecka och Åsa. Energi och spelglädje svängig sång av Åsa. Kanske lite för mycket elektricitet (läs elgitarrer) för min smak. Pecka påminde mycket om Jerry Willjams. Han hade t.o.m. söderdialekt.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 17.08.13. "Josephine Jazz Band". Lite skön musik i Swingtältet. Josephine härliga livfulla tolkningar av svängig jazz gör vem som helst glad. Att sedan Ed Epstein och Jalle Hoffman hanterar saxarna gör inte saken sämre, tvärtom. Det utmärkta kompet gjorde sitt till för att förhöja upplevelsen. Det högt uppskruvade ljudet var ett minus i sammanhanget. Jag har tecknat alla tidigare utom Mats. Josephine är speciell för tecknare. Hon har tusen ansikten och hon använder dem ganska friskt. Att fånga hennes musikprofil är en utmaning. Jag har försökt två gånger tidigare, så jag försökte en gång till. Ni som uppskattar henne och det är många, får döma om jag lyckats.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 17.08.13. "BC Heartkeys All Star Band med "Loffe". Lite för mycket elektricitet för mig. Förra gången blev det en teckning av Loffe. Denna gång spelad den utmärkte basisten Lucas elbas. Vilket hade det goda med sig att jag såg lite mer av honom (han står gärna framåtböjd över ståbasen). För högt ljud och för mycket el gjorde att jag bara stod ut ett set. Resultatet blev bara en teckning.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 20.08.13. "Roger Berg Big Band". Högtidsstund i Swingtältet när RBBB spelar upp. Alla de gamla fina låtarna framförda av duktiga musiker. Det är lätt att trivas med RBBB. Några för kvällen inlånade ny ansikten gladde mig som tecknare. Jalle H fick vara med igen, för hans flickvän tyckte att han är så snygg. Jag kunde inte motstå söta Sara fast det gällde att hänga med i svängarna, de gåmger hon var inne och sjöng. En musikalisk höjdare i Swingtältet. Tack för det.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 21.08.13. "Öresound Big Band". Big bandkväll igen i Swingtältet. ÖBB har varit med några Malmöfestivaler nu. En bra sak för mig som tecknare är, att det dyker upp nya ansikten ibland. Jan och Sille blev kvällens offer. Bandet utvecklas och börjar hitta sin stil. Kanske lite för många solon i samma låt, gör att man tappar storbandskänslan. Men det är min åsikt. Publiken hade inget emot det och applåderade solisterna entusiastiskt.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 22.08.13. "B-Gänget". Det lilla storbandet med välspelande och rutinerade musiker. Härliga gamla svängiga örhängen, framförda av ett verkligt samspelt gäng. Jag har ju tecknat alla innan, inte minst när de suttit med i Amiralens Storband. Jag var osäker på Per N. Jag kände inte riktigt igen honom med sopransaxen. Tord hade lagt på sig något kilo, vilket klädde honom. På min tidigare teckning var han magrare. B-Gänget är en fröjd för örat, med sitt härliga svängiga saxsound. Tack för att ni finns.
Malmöfestivalen, Swingtältet. 22.08.13. "Henrick Solera and the Hollywood Orchestra". Skickliga musiker tillsammans med en duktig sångare. Smokinglir men ändå inte. En blandning av lite av varje, men med underhållningsvärde. Många tecknade innan. Mauricio som spelade el-konga och Jonny på basen var nya för mig och hamnar nu i galleriet.
Här slutar mina teckningar från Malmöfestivalen 2013. Tack Swingtältet för att ni håller musiken igång, inte minst storbandsjazzen. Saknaden av gladjazzen i Hot House tältet var stor hos oss, som levde innan el-gitarrer och förstärkar dödade musiken.

Tuppen, Malmö. 24.09.13. "Örongodis". Lättlyssnade evergreens med Agneta Andersson och Lars Svensson. Ett mysigt eftermiddagsevenemang på Tuppen. Trevlig sång och mellansnack av Agneta. Det blev en teckning av grannen och vännen Lars. Man blir alltid mera självkritisk när man känner offret ifråga, men jag tror jag lyckades fånga Lars spelprofil någorlunda.

Tuppen 27.09.13. "New Orleans Delight". Ett band som jag hört några gånger, men gärna hör igen. Det har ju blivit några teckningar också med åren. Jeppe som ersatte Derek fick bli kvällens huvudoffer. Jag var lite osäker på Erling vid pianot, så det blev en teckning för säkerhets skull. Se gärna vad jag skrivit om bandet vid tidigare tillfällen (Allinge jazzf 08 och 12 och teckn 2012). Delight står för, glädje, nöje och välbehag enl. ordboken och det gäller i hög grad fortfarande. Tack för en trevlig kväll i New Orleans anda.

.
Tuppen. 22.10.13. "Jazz Veteranerna". Eftermiddagsjazz igen på Tuppen. med Jazz Veteranerna. Alla är redan tecknade eftersom de spelar i andra band. Det blev en ny teckning på Lars Erik Ström. Lite mer bearbetad och så fick nästan hela saxen komma med. Jazz Veteranerna spelar småtrevlig lyssnarvänlig jazz från 40-50 talet. Mer eftermiddagsjazz till välsignelse för oss gamlingar, som var med när musiken fortfarande var musik. D.v.s. innan elgitarrer, syntar och annat el-ände tog över.

Lorensborgskolans matsal . 29.10.13. "Bourbon Boys Jazzband". PRO Lorensborg hade ordnat med fin gammal New Orleans jazz till mångas glädje. Bourbon pojkarna fick det svänga riktigt ordentligt när de körde de gamla välkända låtarna. Många tidigare tecknade i bandet, men Rolf var ny för mig och blev därför kvällens offer.

Johannes Kyrkan. Malmö 16.12.13. "Hemvärnets Musikkår Eslöv".Fick ett tips om 47. HvBat julvesper i Johanneskyrkan. Lite musikkårsmusik i en kyrka med högt till tak är inte så dumt och det var ett tag sedan jag tecknade. Musikkåren var överraskande duktig inte minst det avslutandet taptot var i klass med Musikplutonens. Det är bara att gratulera Eslöv som har en så fin musikkår. Jag hann med två teckningar trots den relativt korta konserten.