KARIKATYRER. Våren 08 gick jag en kort karikatyrkurs på Studieförb Vuxenskolan. Det är bara att konstatera att karíkatyrteckning är en svår konst, om den skall utföras riktigt. Karikatyrtecknaren måste vara en skicklig porträttecknare och vara en god människokännare. Han måste vara observant på detaljer, som kroppspråk och mimik. Det var roligt att ge sig i kast med ämnet. Här nedan kommer några av mina försök. Jag har roade mig med att testa olika manér och tekniker .
I brist på modeller blev min lärare Abdulilah Al Nasir mitt första offer. Han har ett utseende, som det är svårt att misslyckas med. Jag började med några porträttteckningar, i blyerts och tusch (ovan), sedan var det dags för en mera våldsam karikatyr (nedan).
En karikatyr behöver inte alltid ta ut svängarna, den kan vara mera finstämd, med bara några små överdrifter. Man kan nästan tala om en "karaktär" istället för en "karikatyr". Även valet av teckningsteknik kan framhäva offrets framtoning och intryck. Bert framstår ofta som lite slarvig, arrogant och ointresserad. Han blir då lite rufsigt och med en stöddig min. Kungen däremot är alltid perfekt men lite uttryckslös. Han tecknas därför lite blekare och med ett minspel som inte förargar någon.
Ibland avslöjar karikatyren tecknarens känslor för sitt offer. Mona Salin har aldrig imponerat på mig snarare tvärtom. Jag tycker också att jag har fått fram Gudruns speciella snörpning av munnen och misstänksamma blick, när hon talar om oss män. Vi är ju alla potentiella våldtäktsmän och hustrumisshandlare tills vi har bevisat motsatsen.
Idrottsprofiler har ju alltid varit attraktiva objekt för karikatyrtecknare. Här kommer ett försök med Zlatan. Det märks kanske att jag inte har något större intresse för fotboll.
Vackra människor är extra svåra. Här ett försök med Tina i en teknik som ofta används av tecknare på gator och torg, när de avbildar turister. Ibland sitter en teckning riktigt bra, som den här snabba teckningen av Carl Bildt

När Mona S slutade, så förlorade ju Moderaterna en av sina bästa valarbetare. Man förstår att det blev lite oro i leden och en spänd förväntan på det nya S:et. Nu kan de dock andas ut. Juholt är perfekt som moderat draghjälp. Jag kunde inte låta bli att göra en karikatyr av honom, med röd clownnäsa och en skamfilad gloria.

Några klassiska humorcitat passar väl in här också;

"har jag gjort bort mig nu igen" och "-tänkte inte på det"

Det hela är nästan för enkelt. Hela karlen är ju ett skämt. Man vill ju ha lite utmaningar.

Här är min hittills enda publicerade teckningen. Jag lade in den på min flygklubb hemsidas forum. Den väckte munterhet och jag fick uppskattning för den. Håkan Sjöberg som är min flyglärare och välkänd profil i sportflygarkretsar fick här agera offer. Jag har lagt in en bild på honom och på "Eurostaren", så ni själva kan skapa er en uppfattning om hur jag lyckades.
Flygplan har både en själ och personlighet för den frälste och då kan man också göra karikatyrer av dem. Här är ett exempel från Säve flygdagar 08. Teckningen gjordes som en vinjettbild till vår web-tidning Sky News (Söderslötts FK). Spitfiren fick stå på marken med motorkrångel under lördagen, därav den ledsna minen.
Christer, Malmö GK:s "allt i allo" som höll ordning i klubbhuset, gick i pension. Detta gav upphovet till denna teckning
Jag blev övertalad att göra en teckning till Percys bröllop så här blev resultatet
Kunde inte låta bli. Det kliade i pennan efter att ha hört Stefans Löfvens svar på alla svåra frågor i valdebatten.