Allinge Jazz Festival 2012 den 9.7 - 13.7. Allinge är ett kärt återseende, speciellt när det är jazzfestival. Det var här mitt jazztecknande började för fyra år sedan. Tiden går fort när man har roligt. En härlig vecka, familjen cyklande eller var på stranden, så jag kunde lyssna på jazz i lugn och ro. Givetvis med tecknarblocket i högsta hugg. Det blev ett 25 tal teckningar, som kommer här nedan med lite kommentarer, så håll till godo.
Allinge Jazz Festival 2012 "Doghouse Cats" Detta skrev jag förra gången vi sågs. En nostalgitripp tillbaka till mitt 50-tal, då jag dansade bugg och Bill Healy m fl stod för rockmusiken. Jag kommer hålla utkik efter namnet i framtiden, dem vill jag höra igen. Jag gillade att återse och lyssna på det här gänget. Jag satt lite långt bort så det blev en översiktsteckning. Att hålla liv i femtiotalets rytmiskt, svängiga musik är en välgärning. Med 60-talet tog elgitarrerna och allmänt skrik och skrän över musiken. Rytmkänslan försvann och "dunka, dunka" bredde ut sig. Keep up the good work.

Allinge Jazz Festival 2012 "Basement Jazzband"
Först ut för mig var Basement Jazzband. Gammal hederlig Dixieland med ett bra swingsound. Det här var musik som gjorde mig och publiken vid Havnegillen glad. Tre av bandets sju duktiga medlemmar hann jag teckna.


Allinge Jazz Festival 2012. "New Orleans Delight"
Namnet säger precis vad det är (delight = glädje). Bandet som mer eller mindre hör ihop med festivalen. Ole Olsen ersatte Kjeld Brandt som hade blivit alvarligt sjuk. Ole, som måste tecknas i helfigur. Han hanterade klarinetten lekande lätt. Ole lär ha ett förflutet med Papa Bues band.
Engelske Derek (tr) spelade och drog vitsar som vanligt. Han skulle platsa som "stå uppare" utan några som helst problem. Jag gillar hans publika, direkta engelska humor. Platsen vid sidan av orkestern gjorde att jag kunde fånga kompet. Så det blev ett par bra teckningar på Erlingarna. Jag har tidigare tecknat bandet; Allinge 2008, Hot House Malmö 2012. Där återfinns bl a teckningar på Bengt Hansson (tb)
.


Allinge Jazz Festival 2012 "JaZZmaZZörene"
Ett norskt band från Trondheim med en egen nyskapande gladjazz stil. De vann mitt och publikens gillande. Bandet var hela 8 man starkt. Tyvärr satt många långt inne på hamnscenen och därför svårtecknade. Svängigt tempo och duktiga musiker. Vad kan man mer begära.

Allinge Jazz Festival 2012 "The Dixieland Messengers Prag"
Duktiga musiker med en bred tradjazz repertoar. Bandet blev bättre och bättre ju mer man lyssnade. Inte minst vokalisten Darja, som verkligen lyfte de gamla klassiska jazzbitarna med sin sång. . Jag imponerades av Otakas klarinettspel, särskilt i det lägre registret. Ett band som man gärna vill höra igen.

Allinge Jazz Festival 2012 "Swinging Feetwarmers Jazzband"
Whhoo!! Det här Tyska bandet blev en av mina favoriter under festivalen. Oj, vad det svängde om fotvärmarna. Mycket begåvade jazzmusiker som fick publiken med sig i det härliga tempot.Vi fick höra Louis Amstrong i form av Peter "Sputnik" och rysk bassång av Georg. Gladjazz med utsvävningar på högsta nivå.

Allinge Jazz Festival 2012 "Peoria Jazzband"
Ett välspelande gäng från Göteborg. Proffsig, svängig gladjazz som gick hem hos publiken. Jag hann med att teckna fyra av medlemmarna. Markus (tb) var vikarie men fann sig väl tillrätta.

Allinge Jazz Festival 2012 "Willie Ashman Original Jazzband"
Tradjazz, av bästa holländska märke, fick vi höra av detta mycket rutinerade band. Tyvärr kom jag lite sent, så det blev bara två figurer i blocket. Alling Jazzfestival bjuder på många härliga jazzfysionomier. Som tecknare blir man lite stressad, man vill ju hinna med att teckna alla.

Allinge Jazz Festival 2012 "Bourbon Street Jazzband"
Detta gäng blev mitt andra favoritband på Festivalen. Så här skall traditionell jazz spelas. Svängig musikalisk glädje på toppnivå. Kim spelade piano och sjöng dessutom utmärkt. Jag beundrade Finn Odderskov klarinett och saxspel. Det fyllde en gammal ungdomsklarinettspelare med nostalgisk värme. Han var tyvärr skymd och därför ingen teckning. Bandet firade sitt 50-års jubileum 2006, så de har ju varit med ett tag. Per roade publiken med att mobba bandmedlemmarna. Han drog mer eller mindre sanna historier från deras syndiga ungdom. Jazz och underhållning när den är som bäst. Tack för det.

Här slutar teckningarna från Allinge Jazzfestival 2012. Ett stort tack till arrangörer, musiker och publik. Jag har haft ett stort utbyte av jazzfestivalen. Det är roligt när folk kommer fram och pratar konst, musik eller väder, ja vad som helst. Pauserna går fort och man får många nya bekanta. Hoppas den här typen av jazzfestivaler får leva kvar länge än och att sponsorerna ställer upp. Tack till er alla för fem trevliga dagar i Allinge, Bornholm.