.JAZZSIDAN.

Kenneth Svensson som gärna fotograferar bl.a. jazz, tog de här bilden av mig i tecknartagen. Plats Swingtältet under Malmöfestivalen när B-gänget spelade.
På den här sidan kommer jag att visa teckningar av jazzpersonligheter, som jag tecknar live på platsen. Det hela är en utmaning, men ger stor tillfredsställelse om man lyckas. Det hela började under en semestervecka i Allinge på Bornholm. Min fru hade "timat" veckan med "Allinge Jazzfestival". Hon vet att jag är inte upplever stranden som någon höjdare, så då fanns alternativet att lyssna på jazz. Jag fuskade lite med klarinett och även tenorsax i ungdomen. Snart upptäckte jag min begränsade förmåga och valde att lyssna istället. Genom åren har jag bibihållit mitt musikintresse, lokaliserat till "gladjazz", swing och storbandsmusik. Av en händelse hade jag tecknarblocket med när jag satt och lyssnade på Lousiana Jazzband med sångerskan Daimi. Jag rycktes med av spelglädjen och försökte bevara den med en teckning. Pennan flöt nästan i takt med musiken. Det var en otrolig känsla, som resulterade i flera teckningar från olika band under veckan. Inte minst det positiva intresset för mitt tecknande gav uppmuntran. Jag blev benämnd; -den goe tegnaren fra Sverige. Det blev allt som allt ett tjugotal teckningar. Det gäller framför allt att försöka fånga musikernas personlighet och kroppsspråk. Jag fortsatte tecknandet när jag kom hem och det har blivit en hel del nu. Det finns många bra band i Sydsverige och så får vi ju gäster från Danmark. Ibland kan det inte undvikas förstärker utseendet med lite överdrifter. Ta inte illa upp jag har bara blivit inspirerad av den fina musiken. Mina små kommentarer är ofta baserade på mitt musikintresse och hur jag upplever er som tecknare, så håll till godo.
Välkommen till mitt lilla jazzgalleri och lite svängigt tecknande.

Klicka på pennorna för att se på samlade teckningar från tidigare tillfällen eller årtal.
ALLINGE JAZZFESTIVAL 2008
TECKNINGAR FRÅN 2008
TECKNINGAR FRÅN 2009
MALMÖFESTIVALEN 2009
TECKNINGAR FRÅN 2010
HÄLLEVIKS JAZZFESTIVAL 10
MALMÖFESTIVALEN 2010
HÄLLEVIKS JAZZFESTIVAL 11
MALMÖFESTIVALEN 2011
ALLINGE JAZZFESTIVAL 2012
TECKNINGAR FRÅN 2011
MALMÖFESTIVALEN 2012
TECKNINGAR FRÅN 2012
TECKNINGAR FRÅN 2013
   

Medborgarhuset, Bjäred. 15.03.14. "Bjereds Swing Band". Jag såg ett evenemangstips i SDS om swingbandet. Namnet var nytt för mig, kanske finns det några nya teckningsoffer. Mjukspelad evergreengodis av härliga äldre gentlemän som kunde hantera sina instrument, vad kan en nostalgisk tecknare mer begära. Enda smolken i bägaren var att de spelade bara en timme. Det blev bara en teckning av gitarristen Kenneth. Jag skall hålla utkik efter er ni kommer inte undan Jag vill gärna höra mer och teckna fler av er. Glöm inte att maila mig om spelningar.

Tuppen. 18.03.14. "Jazz Veteranerna". Åter igen eftermiddagsjazz på Tuppen. Alla veteranerna är redan tecknade eftersom de spelar i andra band. Jag var dock lite osäker på Clas vid pianot. Hur som helst så blev han dagens offer. En trevlig jazzeftermiddag för alla oss som gillar gammal fin musik utan dunka dunka. Hoppas Tuppen arrangemangen fortsätter, det tyckte i alla fall publiken i den nästan fulla lokalen.

Vikings Music Place, Malmö. 16.04.14. "Round Midnight Big Band".
Rep. med RMBB, så varför inte titta in och lyssna på lite storbandsjazz. Avspänt och gemytligt och plats för fler jazzvänner. Bandet har tydligen onsdagarna som sin repkväll där, kolla i tidningen, Satt bl a och pratade med bloggaren och musikälskaren Kenneth Svensson. Kvällen resulterade i två teckningar, saxarna i främre ledet, är som vanligt alltid utsatta. Det visade sig att jag tecknat Ylva förut, då hade hon gömt sig i en hemvärnuniform och en helt annan frisyr, plus att hon spelade flöjt. Olle spelar normalt inte altsax men hade hoppat in med alten för kvällen.

Staffanstorp, Åvanpå . 23.04.14. "Amiralens Storband". Fick övervara ett rep med bandet i den nya lokalen med historiska vingslag. Amiralenpojkarna är lika trevliga och musiknjutbara som alltid. Inte undra på att det är ett av mina favoritband. Anders som normalt står framför och håller ordning på gänget. Fick hoppa in i saxledet på grunda av en vakans. Detta blev anledning till ny teckning av Anders.


Vikings Music Place, Malmö. 14.05.14. "Round Midnight Big Band".
Rep. med RMBB. Bandet har onsdagarna som sin repkväll, kolla i tidningen, I kväll var mest saxar och komp som repade.. Men en trumpet och en trombon stöttade upp. Ingrid med sin trombon blev kvällens offer och får nu en plats i galleriet. Det är mycket bekvämt att bara gå över gatan för att lyssna på lite musik och träna teckning.

Öresundsterminalen 21.05.14. "Amiralens storband". Öppen repedition med Amiralens Storbandet. Alltid lika trevligt att höra de gamla sköna örhängena och för kvällen, med Petri Soikkeli i högform. För att inte tala om att Öresundsterminalen är en utmärkt konsertlokal. Ett nytt ansikte på bastrombonens plats gjorde mig glad. Välkommen till galleriet Olle. Fin musik inspirerade till mer tecknande, så jag gav mig på några mogna lyssnare i fanklubben som satt bra till. Ett problem är, att teckna vitt hår med grå blyertspenna.

.

Bullen, Malmö. 19.07.14. "Est End Jazzband". Traditionell jazz med med svängiga Malmömusiker, som man tyvärr inte hör så ofta. Taskigt motljus på musikerna gör det svårt för en tecknare, Men det blev iallafall en teckning på Ulf, som för dagen spelade trombon.

Köpenhamn, Höjbro plats 6.07.14. "Spirit of New Orleans".
Det pågår ju en Jazzfestival i Köpenhamn denna vecka. Bl. a kan man höra gammal fin New Orleans jazz. Det hör liksom ihop med Danmark. Även tecknarkonsten är högt uppskattad i Danmark. Man får spontan uppskattning där man sitter och försöker fånga musikerna med en liveteckning. Gänget New Orleans ande gjorde mig inte besviken härliga karaktärer och svängig gladjazz. Blev faktiskt riktigt inspirerad, tiden flöt iväg inte ens en och annan regnby kunde sabba det hela.

Köpenhamn, Höjbro plats 6.07.14. "Stevedore Stompers". Ny orkester på scenen och mera svängig tradjazz. Det var mycket spelglädje som smittar av sig till den uppskattande publiken. Jag hann bara teckna Bo i det här femmannagänget innan det var dags att vända hemåt över bron.


Ingelsträde Jazzfestival ,26.07.14. "Gentlemen och Gangsters.". Svängig gladjazz med duktiga solister. Bandet kom från Göteborg och var en nyhet för mig. De uppträdde endast en knapp timme, men jag hann med att teckna Pål. Max Carling stod som arrangör av Ingelsträdes jazzfestivalen. Det var trevligt att få komma dit och bekanta sig med nya band. Tack för det.
.

Ingelsträde Jazzfestival ,26.07.14. "Varberg, Big Band.". Varberg Big Band lät precis som ett storband skall låta. Frejdigt och svängigt. Publiken i det stora och varma tältet var överförtjust och jag delade deras uppskattning. Som jazzmusikertecknare fanns det en uppsjö av motiv. Dock som vanligt i storband, gömda bakom notställ. Det blev två av saxarna i första raden som blev kvällens offer. Hoppas få höra er igen någon gång. Tipsa mig om det bär iväg söderut igen.

Södra Sandby. 10.08.14. "Romele Blåsorkester". Roligt melodikryss med Romele blåsorkester är ett trevligt sätt att tillbringa en söndags em. Lite för svårt kryss för mig, men jag hann med att fånga några klarinettister på vänsterkanten. Jag är lite inblandat i gänget eftersom jag gjort deras nya logga, och även bilden på affischen till Beatelskonserten i oktober. Jag gillar deras omväxlande och blandade repertoar.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 15.08.14. "Z Big Band". Ingen dålig start på festivalen. Ett av mina storbandsfavoriter i högform och några nya ansikten i orkestern. Pennan lekte i takt med musiken, Takt kan man verkligen tala om, när det gäller Z bandet. Allting sitter precis där det ska. Swingtältet gjorde verkligen själ för namnet. Sedan dukades det upp lite för mycket elgitarrer för min smak. Tänk om man hade kunnat släntra över till Hot House tältet, höra lite gladjazz och teckna några musiker med livserfarenhet i ansiktet. Nu fanns det bara ett tält med dunka,dunka där. De närmast sörjande borde sätta upp någon slags minnessten/platta. "Här låg hot House tältet, sörjt och saknat av många". Jag skulle faktiskt gå och lägga en blomma.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 16.08.14. "Charles Unger Experience". Det är alltid lika roligt att lyssna på en duktig tenorsaxspelare. Charles behandlade saxen som det var det enklaste instrument i världen att spela. Han pressenterade ett rikt utbud av olika spelstilar och lite till. Att det duktiga kompet hängde med i svängarna gjorde det inte sämre. Jag lyssnade lite extra på Lasse Lundströms fina basspel. Unge Gustav bonde hängde med fint på gitarren.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 16.08.14. "Rolf Uddeskog Jazz Ensemble". Det lilla storbandet med de gamla fina låtar som jag gillar. Lättlyssnat och pennan flöt på papperet. Tomas härliga karaktär vid pianot inspirerade till en halv helfigursteckning. Bandets övriga medlemmar gömde sig bakom notställen, men många är ju tecknade innan. Så även Carina som sjöng Monica Z låtar med den äran. Det blev en ny teckning och med en viss tillfredsställelse konstaterade jag, att jag gjorde henne mer rättvisa nu.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 18.08.14. "Musikparagraf 34". Lite blandad musikrepertoar Med mycket sång. Jag kom inte riktigt underfund med det här 7-manna gänget. Greger med sin tenorsax utgjorde ett härligt tecknarmotiv.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 18.08.14. "Budapest Swing Jazz Steps Band". Det är roligt att höra duktiga musiker som behärskar allt. När de märkte uppskattningen från publiken så släppte de loss. Det blev en musikalisk show och underhållning av högsta klass. Klassisk musik, rysk manskör, 50-tals schlager, plus svängig jazz, allt framfört med glimten i ögat och stor instrumentell skicklighet. Tack för den spelglädje ni visade upp och överförde till oss som lyssnade och såg er.

Malmöfestivalen, Backyard Jazz. 20.08.14. "Copenhagen Washboard Five". En liten oas för oss tradjazzälskare har dykt upp i festivalen. Det är Hälleviks Jazz som förbarmar sig och står som arrangör, när festivalledningen sviker. Inne på en bakgård spelas det traditionell jazz för gladjazzens vänner. Teckningarna kommer från delar av tvättbrädan fem gänget. Danskarna kan det här med gammal fin jazz och det här bandet gjorde oss inte besvikna. Svängigt och underhållande inte minst när den sprallige tvättbrädespelaren tog ut svängarna.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 20.08.14. "Windfeld Big Band". Ett ungdomligt danskt storband med en nordisk sammansättning. Jag är nog för gammal för att uppskatta modern storbands musik. Jag hängde dock kvar en liten stund, inte minst för att jag fick syn på Roald bland saxarna. Vad kan en tecknare mer önska sig, en teckning blev ett måste.

Malmöfestivalen, Backyard Jazz. 21.08.14. "Kiki´s Washboard Band". Mera bakgårds jazz. Härlig svängig traditionell jazz med Kiki och Paul. Bruno och Angela imponerade stort. Roligt att se och höra ungdomar spela gammal fin jazz. Vilken rytm i kompet. Angela sång var inte fy skam heller. Föräldrarna kan vara stolta. Tack för den trevliga stunden.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 21.08.14. "Rat Pack med Roger Berg BB". Jag försökte mig på en utmaning, att fånga dessa Rat Pack imitatörer i blocket. Martin (Frank S), Dave (Dean M) och Thomas (Sammy D). De for runt på scenen och var inne en och en och ibland i grupp. Det gällde att ta in deras utseende när de fladdrade förbi och sedan försöka få pennan att lyda. Ni som var där kan ju bedöma om jag lyckats. Om ni hade en chans att se dem i det överfulla tältet. RBBB och hans Rabbits gjorde en fantastisk insats med Rat Packs repertoaren. Inte minst med allt högtalarstrul. Frågan är om det behövs så mycket teknik i det relativt lilla tältet.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 22.08.14. "Swingin the Blues". Titta som hastigast in i Swingtältet även om modernare bluestolkningar kanske inte gör mig överförtjust. Göran utgjorde dock ett bra motiv med personligt utseende, så jag hängde kvar en stund. Engagerad sång av Mariella, som uppskattades av publiken.

Kafé Charlotte,Möllegården. Åkarp. 21.09.14."S´il vous play"
Trevlig eftermiddagsjazz med en mångsidig kvartett. Sång av Ulrika Smedman som jag tecknat tidigare, även basisten Lanny Kirkhorn finns i jazzgalleriet. Nya för mig var Jimmy (trum) och Christophe (piano). En trevlig musikstund och pennan lekte i takt med musiken.

Vikings Music Place, Malmö. 24.09.14. "Ninnas orkester".
Läste i SDS att det skulle spelas hos grannen tvärs över gatan, så varför inte. Det visade sig vara ett dansbandsgäng. Lättlyssnat och oförargligt. Mycket hjärta och smärta, men jag hade blocket med och alla musiker är en utmaning för min penna, För folk som gillar och dansa så hade det varit en toppen kväll, de lär komma tillbaka längre fram.

Tuppen. 9.12.14. "Jazz Veteranerna". Eftermiddagsjazz på Tuppen, med Jazz Veteranerna. Alla är redan tecknade eftersom de spelar i andra band inte minst Amiralens Storband. Det blev Tord Alemo, som blev eftermiddagens offer. Han har jag tecknad innan, men det var ett tag sedan. Jazz Veteranerna spelar småtrevlig lyssnarvänlig jazz från 30-50 talet. En tid då musiken fortfarande var musik. D.v.s. innan elgitarrer, syntar och annat el-ände tog över. Den stora mogna publiken visade sin uppskattning av bandet..

Johannes Kyrkan. Malmö 17.12.14. "Hemvärnets Musikkår Eslöv".HvBat julvesper i Johanneskyrkan med hemvärnets musikkår från Eslöv. Imponerande skicklig musikkår och ett väl sammansatt konsertprogram gav inspiration till tecknande Bland kvällens offer var Peter som jag lärt känna från våra veteranträffar(Bishop Arms, Malmö). Johannes Kyrkan gjorde verkligen den duktiga orkestern rättvisa. Hemvärnets fanborg och parad bidrog till en högtidlig inramning.

Tuppen. 17.02.15. "Bjereds Swing Band". Swingbandet gästade Tuppen. Mjukspelad evergreengodis och många musikerobjekt med utseende som glädjer en tecknare. Trevligt med eftermiddasmusik,som dock kunde varat lite längre. En timma gick fort, men jag hann med två trumpetare fastnde i blocket.

Via Napoli, Malmö. 11.03.15. "Swing after Work"..Jag tittade in på "Via Napoli" och lyssnade på lite skön musik. Härliga "Swing After Work" stod för örongodiset. Jag hade blocket med och kladdade lite mens jag lyssnade. Mörkt och trångt, det blev en utmaning för pennan. Thomas Jonasson med sitt mjuka saxspel och det härliga kompet, Bob Stalin (piano), Anders Rudnert (bas) och Nisse O Månsson (trum). ,Tack för att ni håller gammal fin musik levande.

Öresundsterminalen 8.04.15. "Amiralens storband". Öppen repedition med Amiralens Storbandet. Högtidsstund för alla vi älskar av storbandsmusik. Jag gjorde en liten samlingsteckning av några musiker på högerkanten. Det blev en teckning med hjälp av notställslamporna i den mörklagda orkestern. Rolf och Jan A var vikarier för kvällen, men finns också på andra platser i mitt jazzgalleri.

Tuppen. 5.05.15. "Nya Jazz Veteranerna".Lite eftermiddagsjazz på Tuppen är inte fel. Nya veteranerna är nu en kvintett, med delvis lite ny repertoar. Tord hade bl.a. med sig sin tvärflöjt. Den vill man gärna höra mer av. Tord och Bertil är ju tecknade innan, så jag valde att göra en duoteckning. Man måste ju söka nya utmaningar.


Tuppen. 12.05.15. "Ingela Sundberg" Det har nästan blivit en vana, att komma ner på Tuppen och lyssna på lite eftermiddags musik. Ingela bjöd på en mycket uppskattad bred repertoar. Man kunde lätt drömma sig tillbaka till visans 60 talet. Jag hann göra en teckning av Ingela. Jag vill gärna höra mer av Ingela, vi ses nog igen.


Rest Margareta paveljongen, Malmö. 17.05.15. "Swing Bandet" Jag fick ett tips av Tommy i bandet om deras spelning för föreningen Äldrekontakt. Jag blev mycket positivt överraskad av deras härliga storbandsmusik . Ett mycket samspelt Lunda gäng, som spelade mjuk, harmonisk 30 och 40 tals musik. De gjorde också skäl för namnet swing, absolut inget segt storbandssound. Tyvärr varade bara framträdandet en knapp timme, men jag hann med att föreviga Anders.

Kafé Charlotte,Möllegården. Åkarp. 31.05.15."Burlövs Saxband "
En eftermiddag med lite saxparty är inte fel. Fem saxar med komp och gamla härliga melodier. En trivsam orkester med både spelglädje och underhållningsvärde. Dessutom dagsljus för tecknaren vad kan man mer begära.

Köpenhamn, Höjbro plats 3.07.15. "The Spirit of New Orleans".
Ett år går fort, nu är det Jazzfestival i Köpenhamn igen. Gänget New Orleans ande gjorde mig inte besviken i år heller. Svängig gladjazz precis som det skall vara i Danmark. Många spontana positiva omdömen om mitt tecknande, ger stimulerande feedback. Alla i gänget har jag tecknat innan, men duktige Stig på alt- och sopransax var ny för min penna. Den danska publiken vårdar och uppskattar verkligen traditionell fin jazz.

Köpenhamn, Höjbro plats 3.07.15. "Ole Sterndorffs Orkester".
Efter en kanaltur i det fina vädret, tillbaka till Höjbro plats. Där hade nu Sternhoffs band dukat upp. Dansk gladjazz när den är som bäst. Publiken och bandet fann varandra, det svängde och sjöngs av hjärtans lust. Jag har tecknat Preben innan, men då med keps och mörka glasögon. Nu såg man lite mer av Preben. Ole S är en dröm för en tecknare, snacka om personligt utseende. Några enkla streck så var han där i blocket. Jag hann också berömma honom för hans fina banjo och gitarr spel. En underbar kväll, Svängig jazz och härligt väder.Allinge Jazzfestival 2015.
Här under kommer några teckningar från Allinge Jazzfestival, Bornholm. Jag var där i dagarna tre, så några teckningar blev det. Jag upplevde festivalen lite tunnare vad det gällde den traditionella gladjazzen. Men det är alltid lika trevligt att komma dit, Jag är ju känd som: den goe tegnaren från Sverige och får mycket uppskattning. Så håll till godo med lite upplevelser från festivalen
Packhuset, Allinge. 7.07.15."Dixie For You" En fin start med lite svängig tradjazz. "Dixie for you" är ju ett välkänt gäng för mig, Jag blev glad att finna ett nytt otecknat offer i bandet. Claes gjorde musikaliskt och uttrycksmässigt att penna flöt lätt över papperet. Torsten bjöds in i bandet med sin sopransax. Tyvärr bara två låtar, men ja hann med en liten tunn teckning.

Havnegrillen, Allinge. 7.07.15."Papa Piders Orkester" Ett riktigt kärt återseende från 2011 (Hot House, Tuppen). Sprattelgubben Papa Pider på trombonen, som jag då blev tvungen att teckna i helfigur för att göra honom rättvisa (se teckn fr 2011). Nu hade han många nya i bandet bl a tecknarvänlige Anders. Bosse på trummorna fick också vara med på bild. Medryckande, svängig europainspirerad gladjazz, som verkligen förtjänade min och publikens uppskattning. Tack för att ni förgyllde min eftermiddag i Allinge hamn.

Danchelshus, Allinge. 7.07.15."Red Hot Four + 1" Jag kunde inte låta bli att försöka teckna bandet i den fina omgivningen med havet som bakgrund. Tyvärr gjorde trädskugga och motljus det hela lite vanskligare. Dessutom kort tid, så att + 1 vid pianot, ute till höger inte kom med på bild. En snabb ganska slarvig teckning, men den får ändå vara med i galleriet eftersom den är lite annorlunda. Heta rödfyran prestera lättlyssnad New Orleans jazz ,vilket gick hem hos publiken.

Det Gamle Posthus, Allinge. 8.07.15."Ragstretch" Gamla bekanta från Jazzfestivalen 2013. Ragstretch är ett ungt gäng, som spelar gammal jazz på sitt eget sätt. Ofta i ett snabbt och högt tempo. Publiken gillar dem och hänger med. Sam Anning var ny för mig och blev mitt offer i blocket. Jag satt bra till och kunde nästan göra ett porträtt.

 
Festival scenen , Allinge. 8.07.15."Second Line Jazzband" Ett härligt gäng från Göteborg, som fick mycket uppskattning av den stora festivalpubliken runt hamnscenen. Bandet hade en bred repertoar med olika stilarter representerade. Duktiga samspelta musiker, som fick det att svänga ordentligt, inte minst i de vokala inslagen. Jag försökte med en samlingsteckning av "first line". Kompet "second line" var skymda långt inne på scenen. En riktigt fin musikeftermiddag i hamnen.

Festival scenen , Allinge. 8.07.15."Ibsker Soul Service" Soul är kanske inte riktigt min musik. Men jag kunde inte motstå ett tecknarmotiv, som Henrik J utgjorde. Han hanterade också sin baritonsax med bravur. Tillsamman med en skymd tenorsax blev det fint saxgodis i deras duettspel

Domen, Allinge. 9.07.15."All Red Big Band" Domen utgör en fantastiskt fin allkultur lokal som måste ses. Den liknar ingenting annat. Här hade det ungdomliga storbandet från Alleröd i Danmark dukat upp. Bandet var mycket välspelande och det svngde bra om de gamla fina låtarna. Tyvärr kom jag mycket sent och fick bara höra den sista halvtimmen. Jag lyckades fånga Ästrid i blocket, där hon satt på högerkanten.

Domen, Allinge. 9.07.15."Boltic Love Affair" Ett blandat gäng av olika nationaliteter, med gitarr, fiol, bas och en steppande rytmikkille gav en spännande musikupplevelse. Domen var perfekt eftersom nu kom regnet till Bornholm. Pio som hanterade fiolen lekande lätt, förde tankarna till Svend Asmussens swingfiol. Motljuset blev en teckningsutmaning, man måste prova på allt. Jag försöker ju teckna allt det jag ser eller inte ser. Han tyckte att jag fångat honom perfekt-
Här slutar mina teckningar från Allinge Jazzfestival 2015. Som vanligt några trevliga dagar, på återseende.

Jazz i Smyge, Torps Kyrka. 25.07.15."Mattssons Serenaders" Gammal historisk New Orleans Jazz från 20-talet. Guldkorn för den jazzintresserade. Svängig tradjazz gör sig bra i kyrkor, som är utmärkta konsertlokaler. Paul Strandbergs gäng, som man normalt kan höra på Mattsons pub i Malmö gjorde ingen besviken. Koncentrerade pianospelande Nina och banjo Jens utgjorde härliga tecknarobjekt i den ljusa kyrkan. Tack för en trevlig eftermiddag.

Jazz i Smyge, Köpmansmagasinet, 25.07.15. "Sinatra Memory Band" Memory Band är en nybildad grupp som tog sig an Frank S repertuar med den äran. Fin sång av Bo Werholt. Bela Reller (bas)och Bengt Ahlcrona (piano) gjorde inte det hela sämre. Jag måste ge Håkan Ekvall lite extra beröm för hans fina tenorsaxspel. Här kom han verkligen till sin rätt. Kurt Arensparr som var ny för mig blev tecknaroffret, tyvärr lite mörklagd, men jag tror jag lyckades fånga honom någorlunda.

Jazz i Smyge, Köpmansmagasinet, 25.07.15. "XL Big Band" Storband är alltid trevligt för mig, om de inte är alltför moderna. XL låg lite på gränsen, men med hjälp av Hannah härliga sång gick det bra. Unga livliga sångerskor är alltid svårtecknade. Jag gillar ju musiker med lite livskaraktär i ansiktet, men söta Hanna får ändå hänga med här. Nicklas längs ut på vänsterflygeln med baritonen, var lite lättare att få fast i blocket.
Jag vill också passa på att tacka Håkan Fredriksson för det fina arrangemanget "Sommarjazz i Smygehuk" och för att jag fick komma.

Håslövs kyrka, Vellinge. 26.07.15. "Sommarjazz" Liten jazzkväll i en kyrka är lagom avkoppling från dåliga tv-program.
Kvartetten; Petri Soikkeli sång/gitarr, Marcus Anderberg bas, Anders Hassgård trummor och inte minst Hans på pianot, Hasse som var ett nytt offer för mitt block. Musik och teckningsutmaning, trevligt, trevligt. Tack för det.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 14.08.15. "Alf Evergreen Band". En trevlig eftermiddag i Swingtältet. Svängig musik från de gamla fina dagarna. Anders Frostins fiol och Håkan Ekvall klarinett/sax i ett härligt samspel. Från min plats vi ringside lyckades jag fånga Martin som heller inte gick av för hackor. Alf Gröns gäng förtjänade verkligen publikens uppskattning.

Höganäs Musikfestival . 15.08.15. "Båstad, Bjäre Musikkår". Ett stort gäng som gillar social samvaro tillsammans med musik. Anders längs ut på vänsterkanten bland klarinetterna blev teckningsoffret.

Höganäs Musikfestival . 15.08.15. "Billesholms Musikkår". Banden avlöste varandra varje timma. Nu blev det Billesholm musikkårs tur och jag flyttade över på vänsterkanten för att ta på mig en riktig utmaning. En ung söt flicka som spelade tvärflöjt. Jag vill ju ha lättecknade offer med lite livserfarenhet i ansiktet (läs skrynklor). För att inte tala om handsättningen på flöjten. Utmaningen är ju att hänga med i svängarna och teckna det jag ser. Utseende och musikaliskt kroppsspråk måste också sitta rätt. Billesholmarna klämde i med pampiga marscher och trevliga blåsorkesterstycken.

Höganäs Musikfestival . 15.08.15. "Hallands Wind Band". Nästa gäng, där hittade jag Kjell med sin basklarinett på högerkanten. Annorlunda instrument och ny utmaning. Kjell satt långt inne i det relativt mörka tältet. Han påpekade att han var ålderman i orkestern och mycket nöjd med teckningen. Normalt brukarjag få kommentarer, "- ser jag så gammal ut", men inte nu. Hallands stora vindblåsargäng gjorde riktigt bra i från sig och jag hade gärna lyssnat på några fler stycken.

Höganäs Musikfestival . 15.08.15. "Helsingborgs Storband". Nu var det dags för storbandsjazz och många kända ansikten. Lars, trodde jag var ny för mig, men icke han finns redan i galleriet. Med viss tillfredställe kunde jag konstatera den nya teckningen visade någorlunda likheter med den förra. Trevlig svängig storbandjazz med fina individuella solon. En timme är lite kort tid när det handlar om ett bra storband. Tack Höganäs och ni som arrangerade den här musikfestivalen, hoppas ni gör om det.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 16.08.15. "Tomas Trulsson Kvintett". Tomas själv på alt/baritonsax och danska Mia på trombon, plus ett komp som spelade 50-60 tals inspirerad modern jazz. Jag har personligen lite svårt med allt för långa solon, med så många toner som möjligt. De lite lugnare melodiska låtarna gillade jag och så fanns det ju teckningsmotiv. Så eftermiddagen i Swing tältet blev ganska lyckad ändå.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 16.08.15. "Z-Big Band". Ett av mina favoritstorband i Swingtältet. Det svänger underbart när de spelar upp. De olika blåssektionerna är exakta och samtidiga, så de låter nästan som ett enda stort fylligt instrument. Synd bara att ljudet är så högt uppskruvat. Kanske behövs det för att inte dränkas av "dunka, dunka tältet" på andra sidan, där Hot House tältet stod, på den gamla goda tiden. En fin kväll och två nya motiv i bandet. Välkomna Nils och Martin i jazzgalleriet.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 17.08.15. "Domnivet".
Swingtältet gör själ för namnet när Domnivet är där. De har samlat på sig många fans genom åren och jag är en av dem. Tankarna går till Benny Godman och Lionel Hampton i högform. Tyvärr drunknade, Jan Nordehammars (kl) och Bertil Edhammars (vib) fina samspel i ett uppskruvat komp. Det är tydligen svårt att skapa balans mellan instrumenten när man har så många mickar. Jag har tecknat de flesta (M-fest 09,10). men det blev en ny teckning av Olle (pi), lite mera porträttlik nu och lite tunnar hår. Han skyllde på att han var nyklippt.


Malmöfestivalen, Swingtältet. 18.08.15. "Trellborgs Storband". Trelleborg Storband gästade Swingtältet för kvällen. Trevlig storbandsmusik, med många kända låtar. Några bekanta ansikten från andra orkestrar. Tyvärr gömde de flesta sig bakom stora notställ, men jag lyckades fånga Roland och Lisa. Jag fick sno mig på med Lisa för hon var inne två låtar och sedan försvann hon ett tag. Jag har klagat mycket på ljudet men för kvällen hade man fixat till det så det gjorde bandet rättvisa. Jag tror man hade reducerat mängden mickar, som var mera centralt placerade. En klar förbättring. Lisa var både charmig och välsjungande. Jag hade inte tid att fånga hennes gaselliknande uppenbarelse, som hade krävt minst en halvfigursteckning.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 20.08.15. "Mimmi Terris".
Jag kom lite sent till eftermiddagsbandet i Swingtältet, men hann med att fånga Mårten i blocket. Ett välspelande band med mycket sång av Mimmi Terris. Ofta var det självskrivna låtar med en liten berättelse till. Entusiastisk publik talade för många fans.

Kävlinge, Live musikfestival. 29.08.15. "Sommarorkestern". Trevligt arrangemang i Kävlinge folkets park. Många framträdande på två scener. Musik, barnteater mm. Sommarorkestern bestod av musikaliska ungdomar som sommarjobbade för kommunen, genom att uppträda på olika ställen under sommaren. Jag fick höra trevlig 50-60 tals musik under en halvtimme och hann fånga några i blocket. Peter Ljung, som är musiklärare på Kulturskolan och ansvarig för orkestern, kan känna sig stolt där han satt vid pianot.

Tuppen. 6.10.15. "Österlenarna" Eftermiddag med musikunderhållning på Tuppen- Den här gången var det Knut och John som stod för trallvänliga melodier från min ungdom. Mycket uppskattat av den publiken som sjöng med. En och annan skånsk historia slank med också. Mysig stämning med härliga tecknarobjekt. Pennan flöt lätt.

Hjärup. 22.10.15. "Lund Big Band". Hjärups byalag hade bjudit in på storbandsjazz i Hjärupslundsskolan. Alltid lika trevligt att få en inbjudan till en musikkväll. Jag har hört dem en gång förut och blev då glatt överraskad och känslan höll isig. De bjöd på ett mjukt storbandsound, och alla de fina låtarna. Spralliga sångfågeln Rosa Rydberg sjöng och stortrivdes med orkestern. En underhållande kväll som gick hem hos mig och publiken. Bosse och Paul blev kvällens tecknaroffer.

Jazzkafé ,Möllegården. Åkarp. 25.10.15."S´il vous play"
Eftermiddagsjazz med en svängig kvartett. Anders på gitarr, som var vikarierande för ordinarie pianisten, utgjorde ett nytt motiv för mig. Som vanligt mjuk svängig sång av Ulrika Smedman. Det blev en mycket fyllig musikstund, trots den ringa sättningen. Anders gitarrspel förtjänade verkligen mycket beröm. Eftermiddagsjazzen är ett trevligt initiativ av Möllegården.

Tuppen. 10.11.15. "Anna-lena och Jan Sigurd" Trevlig och tecknarvänlig eftermiddag på Tuppen. Den här gången var det Anna-Lena Bergelin och Jan Sigurd som underhöll. Anna-Lenas stand up och franska sånger gick hem hos den fulltaliga publiken. De musikaliska eftermiddagarna på Tuppen är ett uppskattat koncept.

Heliga Trefaldighetens Kyrkan, Malmö. 13.12.15. Julkonsert ."Romele Blåsorkester". Jag är ju lite involverad i orkestern, så det är klart att vill gå lyssna på dem. Det var ett väldigt fint program, med kör (Eriks fältsångare) och solo sång av Maria Hjort. Stämningsfullt, välarrangerat samspel och bra akustik. En riktigt fin julkonsert. Tubaspelande Inger fastnade i blocket trots skum belysning.

Johannes Kyrkan. Malmö 16.12.15. "Hemvärnets Musikkår Eslöv" En höjdare i vintermörkret. Jag kan bara instämma i alla lovorden som orkestern får.. Eslövs Hemvärnsmusikkår har otroligt duktiga samspelande musiker. Precision, takt och harmoni. Jag antar att orkesterledaren Erik Berndalen har stor andel i detta. Han blev också kvällens teckningsoffer. En riktig utmaning, då han tillhör den livligare sorten av dirigenter. Tack för en högtidlig kväll.Hemvärnets fanborg och parad bidrog till en stämningsfull inramning.

Johannes Kyrkan. Malmö 20.12.15. "Polisens Musikkår Region Syd" Johannes Kyrkan är en utmärkt konsertsal. Detta visade Polisens Musikkår med ett underhållande och trevligt program tillsammans med polisens kör, som jag glömt namnet på. Rent klingande trumpetfanfarer från en högt belägen predikstol var som gjorda för kyrkans akustik. Man hade dessutom valt att ha ljus på orkestern vilket gladde tecknaren. En mer än fullsatt kyrka fick en fin upplevelse.

Tuppen. Malmö 12.01.16. "Eminent Five Jazz" Eftermiddag igen på Tuppen. Den gången med förträffliga jazzfemman. Ett par gamla kända ansikten från mitt jazzgalleri, men Göran var ny, så en teckning blev det. Vi fick höra 50-tal mm. En dryg timmes jazz på eftermiddagen är något det skulle finnas mer av för oss gamlingar, som var med om när det svängde om musiken.

Tuppen. Malmö 24.04.16. "Vivis köks-Kapell" Gänget som startade i Vivis kök har växt till sig och är nu ett riktigt litet storband, När jag hörde dem för ca 4 år sedan, var de bara fem. Bandet lyckades skapa en anspråkslös och mysig stämning på Tuppen. Jag fick höra alla de gamla fina låtarna och drömde mig tillbaka till ungdomens dansupplevelser. En underhållande kväll och pennan flöt med i rytmen. Det blev en hel del vokala inslag också, som fick publiken att sjunga med.

SPF vårfest. Malmö 19.05.16. "Bourbon Boys Jazzband" Jag fick en inbjudan att vara med på SPF Riberesborgs vårfest. En fest där gladjazzen stod högt i kurs. Idel kända och tecknade ansikten i Bourbon gänget, Men trummisen Håkan som hade lyckats gömma sig vid tidigare tillfällen, han blev nu kvällens offer. De svängde verkligen om gänget. Inte minst förtjänade Håkan en eloge för detta. Hans trumspel var toppen. En riktig New Orleans kväll med mycket svängig jazzglädje.

Soltattorpet. Malmö 24.07.16. "Alf med kompisar" En trevlig lättlyssnad kvartett som Alf hade samlat ihop. Håkan Ekvall (div träblås), Torsten Nordstrand (acord) och Håkan Persson (bas). Att sitta i skuggan, under en stor lönn, en fin sommardag och lyssna på duktiga musiker är väl använd tid. Alla finns redan tecknade i galleriet, men jag hade blocket med och kunde inte motstå Alfs välväxta uppenbarelse vid trummorna

Tuppen. Malmö 31.07.16. "Vivis köks-Kapell" Vivis Köks Kapell var tillbaka på Tuppen. Det lilla storbandet med alla de gamla fina låtarna. Ett gäng som skapar en anspråkslös, mysig stämning och musik som går att dansa till. Vilket också gjordes på Tuppens nylagda dansgolv. Som tecknare saknade jag inte motiv heller. Vad kan man mer begära.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 12.08.16. "Roger Berg sexett med RB Sisters". Härlig öppning i Swingtältet. Roger B hade samlat fem duktiga musiker, plus Rogers ("andrew") sisters för att ge en musikalisk upplevelse. 30-40 tal i en härlig blandning. Enda felat att de två timmarna gick alldeles för fort. Inte minst systrarnas ärtiga framträdande gav mersmak. Jag var på plats och lyckades fånga Sandra och Fredrik i blocket. Så har festivalen börjat och det blir kanske några fler teckningar från Swingtältet längre fram.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 15.08.16. "Z-Big Band".Så var det dags igen för en fin kväll med Z-Big Band i Swingtältet och visst svänger det. Det är ingen tillfällighet att det är ett av mina favoritband. Jag upptäckte vid inskanningen att jag hade tecknat Nils innan, men jag kunde tydligen inte motstå hans nya något vildare frisyr. Carsten blev kvällens andra tacksamma tecknarobjekt. Tack alla för en fin musikvänlig svängig kväll i tältet.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 17.08.16. "Trellborgs Storband". Storbands återseende från förra året i Swingtältet. Precis som då med trevlig storbandsmusik. Lisa Romee och Alf Green stod för fina vokala inslag. Många bekanta ansikten från andra orkestrar, så det var svårt att hitta offer bland skymmande notställ. Men jag lyckades få en glimt av Andreas och Peter i saxsektionen.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 18.08.16. "Roger Berg Big Band med RB Sisters". RBBB är något man inte vill missa. Det går utför med Malmöfestivalen, men fortfarande finns det en liten oas för oss som gillar äldre svängig jazz Swingtältet. Är det sedan en höjdare som Rogers storband så mår man bra. Dessutom ett nytt teckningsoffer, form av Håkan, vad kan man mer begära. På tal om höjdare, så fick jag höra Sing, Sing, Sing (t.o.m. i två olika arrangemang) och Caravan. med Roger (Krupa) Berg i högform.

Tuppen. Malmö 6.11.16. "Vivis köks-Kapell" Det börjar bli svårt att hitta nya tecknarofferi i Vivis Köks Kapell., Men i bakgrunden fanns Eva Julia med sin tvättbräda och trumlåda. Hön hjälpte till att få det att svänga om bandet med den äran. Som vanligt uppskattades det lilla storbandet med alla de gamla fina låtarna av publiken.

Johannes Kyrkan. Malmö 6.12.16. "Hemvärnets Musikkår Eslöv". Som gammal P 2:are och Kongoveteran blir man inbjuden till Malmöbataljonens julvesper i Johanneskyrkan. Tack för det. En stämningsfull höjdpunkt i vintermörkret. Precision, takt och harmoni gjorde att pennan flöt i takt med musiken. Mina teckningsoffer för kvällen blev Lukas och Josefin, där jag satt på vänstersidan. Det visade sig att Lukas blev framkallad för att mottaga Militärmusikerförbundets förtjänstmedalj. Grattis Lukas du har säkert gjort dig förtjänt av den. Malmö HV-bataljons julvesper har blivit en tradition. Stilfull fanborg och ett fint musikprogram av en mycket duktig orkester, ger massor av pluspoäng.

Öresundsterminalen 7.12.16. "Amiralens storband". Öppen repedition med Amiralens Storbandet. Högtidsstund för Amiralenfans. Jag lyckades hitta ett nytt ansikte bland saxarna i den mörklagda orkestern. Motljus från vissa notställslampor gjorde det inte lättare för tecknaren. Men jag tror att jag lyckades fånga, den välspelande Andreas, som också sänkte medelåldern i orkestern. Som alltid en fin konsert med Peter S i högform.

Johannes Kyrkan. Malmö 18.12.16. "Polisens Musikkår Region Syd" Det har blivit tradition att lyssna på Polisens musikkår och kör i Johannes Kyrkan. Precis som förra året, ett blandat och underhållande program. Bl.a. ett mycket roligt och uppskattat potpurri på melodierna från Kalle Ankas Jul. Jag hämtade kvällens teckningsoffer bland valthorn och flöjter, där jag satt på vänstersidan. Det blev en fin upplevelse för alla i den mer än fullsatta kyrkan

Tuppen. Malmö 20.12.16. "Seth Heuman Julnisse Kvartett" Fyra verkligen duktiga musiker svängde till ett musikaliskt örongodis på Tuppen. Seth (pi), Håkan Ekvall (sax,kl), Lasse Lindström (bas) och Håkan Persson (tr). Alla har jag tecknat innan, Men jag försökte mig på en ny teckning av Lasse. Jag upplevde det som en musikalisk höjdare och tiden gick alldeles för fort, Hoppas jag får höra er igen.

Åvanpå, Staffanstorp 9.4.17. "Jazzt 4 Fun Quartet". Kennet Sveensson bjöd in mig på en eftermiddags konsert på det trevliga stället Åvanpå. Lättlyssnat och trivsamt. Jag hade blocket med och fångade basisten Åke. Skönsjungande jazzsvängiga Sophia kompletterade orkestern perfekt, så hon fick också vara med. Tack för en trevlig söndags eftermiddag.

Rest Louis. Stockholm 4.05.16. "Gelly Babies" Till ett Stockholmsbesök hör minst en kväll på rest Louis. På torsdagskvällen spelade Gelé Babysarna till glädje för oss var där. Ett samspelt gäng av äldre män som kan få det att svänga ordentligt. Jag glades åt deras klasiska repertoar. Ett par av låtarna väckte kära minnen från tonåren då jag spelade lite klarinetten. Kaj och Rolf satt bra till för att bli kvällens tecknaroffer. Jag fick lite kritik för att jag gjort Kaj lite för ung och mager. Kaj var mycket nöjd. Tack för en trevlig kväll Rest Louis och Gelé gänget .

Virke Kyrka, Kävlinge. 25.05.17. "Romele Blåsorkester". JJag lyssnar ju gärna till Romele Blåsorkester eftersom jag har gjort deras logotyp. Den här gången var det en liten friluftskonsert utanför Virke Kyrka. Lite blåsigt men fint väder. Fint blås var det också i orkestern som vanligt. Stephan blev dagens tecknaroffer.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 13.08.17. "Anders Bergcrantz & Friends". Malmöfestivalen har börjat och Swingtältet finns fortfarande kvar Det är väl den sista utposten för oss som är lite äldre och saknar Hot House tältet. Anders hade samlat duktiga musiker omkring sig. Kanske spelade de lite för modernt för min smak, men vad gör man inte när en så härlig profil som Tomas finns i bandet. Pennan lekte i takt med de snabba tonerna. Ibland blir mina offer lite mer lika sig, än vad de är i verkligheten. Fint saxspel Tomas.


Malmöfestivalen, Swingtältet. 14.08.17. "The deFranco Legacy". Nu var det lite mer svängigt i Swingtältet. Det handlade om 50-talet och bl a fint klarinette spel av Mattias, som också blev kvällens offer. Jag vill passa på att ge alla frivilliga i Swingtältet en eloge. Det är en oas för oss som var med när det fanns melodisk och svängig musik att lyssna till-.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 15.08.17. "Roger Berg med 5 vänner och Rogers (Andrews) Sisters". Eftermiddag i tältet med Roger och "Systrarna". Här handlade det om de gamla fina låtarna som jag och publiken gillade. Systrarna och bandet har högt underhållningsvärde och det svårt att inte hänga med i de rytmiska tongångarna. Det blev inte sämre av att min penna hittade Max på basen. Vad kan en tecknare mer önska sig?

Malmöfestivalen, Swingtältet. 16.08.17. "Z Big Band". Högtidskväll i tältet. Z Big Band med härlig storbandsmusik, som värmer själen. Tyvärr ur teckningssynpunkt var alla gömda bakom notställen. En gammal bekant från Amiralens storband hade jag dock fri sikt till. Stefan Hansson förgyller numera även Z bandet med sin fina pianomusik. Han fick bli kvällens offer även om jag tecknat honom innan.

Vellinge konserthus 19.11.17"Amiralens storband med Ulla Neumann". Dags igen att lyssna på ett av favoritstorbanden, kvällen till ära förstärkt med Ulla Neumann, Detta till glädje för alla hennes fans, Ulla och bandet svängde till det ordentligt. Det var mycket sång inte minst med Petri Soikkeli i högform. En svängig och trivsam kväll och jag tror att jag lyckades fånga Ulla någorlunda i blocket.
 
Tuppen Malmö. 4.04.18."Burlövs Saxband "
En eftermiddag på Tuppen med ett storbands saxsektion. Fem saxar och komp. Mjuk fin svängig musik från storbandens 30 - 50 tal. Jag hade blocket med och försökte fånga den nya medlemmen Helena. Tyvärr med mörklagt ansikte, men jag tror jag lyckas fånga Helena någorlunda. Hoppas ni kommer tillbaka till Tuppen.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 10.08.18. "Roger Berg med RB Sisters". Högtidsstund för oss som gillar äldre svängig jazz, en perfekt öppning av festivalen och Swingtältet. Dessutom ett nytt teckningsoffer (Lina Maria) i Rogers systrar. Välsjungande och ärtigt framträdaren av systrarna fick publiken glad och entusiastisk. Roger hade samlat sex mycket duktiga musiker under namnet RB swinging explosion. Teckningsvänlige Torbjörn blev offret i det gänget. Några enkla streck i takt med svängig musik, så var han på papperet. Jag fick också höra Sing, Sing, Sing med Roger (Krupa) Berg i högform. Få trummisar kan som han behålla takten i det vilda trumsolot. Det är bara att gratulera RB med Sisters till en musikalisk höjdare.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 11.08.18. "Hannah Svenssons kvaratett". Lördag eftermiddag i Swingtältet med musik "From Ella to Ellington". Lättlyssnat och svängigt av glada Hanna med ett duktigt komp. Unga flickor är en utmaning för en tecknare. Gamla gladjazzgubbar med mycket livserfarenhet i ansiktet gillar pennan. Det blev en koncentrerad Hannah då hennes glittriga sångframträdande var svårfångat.

Tuppen. Malmö 2.04.19. "Sax ó Fon" Det var tag sedan jag tecknade några musiker. Men lite eftermiddags jazz med sex saxar lockade mig ner på Tuppen. Sax o Fun erbjöd också några nya teckningsobjekt. Tyvärr var Mats lite mörklagd, men jag tror jag fick med honom någorlunda. Ett sådant hårsvall och skägg är ganska tacksamt för en porträtteckning. Tre altar, två tenorer och en bariton gav ifrån sig ett koncentrerat saxsound. Kanske saknade man trummor och bas. Men den här sättningen var ganska ok och gav en annorlunda musikupplevelse.

Köpenhamn, Höjbro plats 11.07.19. "Kansas City Stompers feat".
En tur över till Köpenhamn under jazzfestivalen är inte fel. På Höjbro plats bredvid Ströget spelas det gammal fin gladjazz till publikens förtjusning. Rutinerade Kansas stamparna svängde det ordentligt om. Inte minst Jespers tenorsaxspel var helt sagolikt. Tänk om Malmöfestivalen hade uppmuntrat sådan musik för oss äldre, Rytmisk, svängig medryckande instrumental musik istället för el-lände med skrik och skrän. Gladjazzen lever i Danmark.

Amiralens Storband 40 år 1971-2011. Här syns förlagan till ett minnesblad av bandets nuvarande medlemmar. Det är en sammanställning av mina liveteckningar gjorda 2010-11. Det blir ett digitalt konstreprografiskt blad. Storlek 45X32 cm, 200 ex, numrerade och signerade. Anmäl gärna intresse genom att maila eller ringa mig. Bladet är nu tryckt och kan lättast erhållas genom att kontakta Kenneth Svensson 040-133056. Länk till Kenneth finns lite längre upp i galleriet.


Att teckna musiker live är en rolig men tuff utmaning. Det gäller att försöka fånga spelkaraktär och utseende. En kamera tar en bild på 1/1000 sek. En proffsfotograf tar kanske 100 bilder och väljer sedan ut den bild, som bäst motsvarar personligheten. En skicklig tecknare har möjligheten att sammanfatta alla fotografens bilder till en bild. Det är det jag strävar efter. Det är svårt att förklara känslan, men kombinationen av att avslappnat lyssna på musiken, samtidigt som man med full koncentration tecknar. Musiker är tacksamma modeller med både kroppsspråk och mimik. Tecknandet blir en slags kamp för mig, ofta i en belysningen som lämnar mycket att önska. Lyckas jag fånga karaktären på papperet, så mår jag gott. Jag vill passa på att tacka, för alla uppmuntrande omdömen jag fått. Många frågar mig vad teckningarna skall användas till. Jag får frågor om jag tecknar för en tidning osv. Jag har inget riktigt bra svar ännu. Kanske en utställning i samband med något jazzarrangemang i framtiden och visst skulle det vara roligt att se sina teckningar i någon tidning. Men tills vidare hamnar de här i mitt lilla jazzgalleri. Några band, som har frågat mig, har dem också på sina hemsidor. Glöm inte att tipsa mig om spelningar. Skicka gärna ett mail till mig, det behöver inte vara så allvarligt. Det är roligt att bara höra från er i största allmänhet.

STENTECKNARE