Teckningar från 2009. Det har blivit en vana att sitta och teckna samtidigt som jag lyssar på jazz. Jag är välkommen att komma och teckna på de flesta ställen. Tyvärr är det inte alltid så bra ljus som man skulle önska och det blir svår att göra motiven rättvisa. Många tycker det är roligt att jag tecknar och har inget emot att hamna i galleriet. Det blev en hel del teckningar under 2009 och här under finns de samlade. Hoppas ni skall känna igen några av dem. Välkommen till 2009 års jazzgalleri.

Malmö Konserthus 6.1.09
Ett litet försök att teckna Carlings Jazz-Varieté från salongen. En uppgift som inte var helt lätt, inte minst för det blixtrande tempo som hölls. Olika nummer avlöste varann i en rasande fart. Musik och varieténummer i salig blandning och ibland båda delarna på en gång. Allt var musikalitet och show av högsta klass. Att försöka fånga detta med hjälp av en penna var inte lätt. När jag försökte teckna Gunhilds fina trombonspel, så hade hon ju bytt instrument. En fin bild hade varit ett nummer med fyra tromboner, men det fanns inte en chans. Det var också ganska svårt att sitta i salongen och teckna det som hände på scenen. I en lite intimare jazzklubbsmiljö har man en helt annan närkontakt. Man kan tänka sig att göra betydligt bättre porträtteckningar med hjälp av foton, men det är just känslan att teckna live som är utmaningen. För övrigt kan jag bara instämma i den entusiatiska publikens hyllningar. Jazzigt, svängigt, musikaliskt av högsta nivå.


Två Krögare Malmö 1.02.09 "East End Jazz Band"
Här några välkända figurer för alla som gillar traditionell jazz i Malmö. Ett litet gäng som skapade jazzklubbsstämning på krogen Två Krögare. Ulf spelar alltid mycket engagerande och Anders hanterade sin klarinett som jag bara drömde om i tonåren. Kompet som bara bestod av banjo och bas fick det att svänga bra trots avsaknad av trummor. Jag lyckades få med Kalle på basen

Tuppen 13.2.09 "Jackin´Jacks"
En trevlig kväll i Hot Houses regi. Mycket svängig spelglädje och gammal fin jazz, precis som det skall vara. Det är roligt att vara tecknare när folk har ett utseende och personlighet. I de gamla gladjazzgängen finns det mycket av den varan.

Tuppen 27.2.09 "Finney´s Jazzmen"
Återigen en trevlig kväll till på Tuppen. Danska bandet Finney´s spelade alla de gamla fina låtarna. I Danmark har traditionell jazz ett helt annat fotfäste. Vilket gör att det finns gott om rutinerade musiker till glädje för oss på andra sidan sundet. Musiker som tycker det är roligt att spela, gör också att publiken tycker det är roligt att lyssna. Som vanligt var det frontfigurena som fastnade på blocket, även om Finn försökte gömma sig bakom trombonen.

KulturKrogen, Lund 15.3.09 "New Orleans Jazz Society"
Svängig tradjazz som man gärna lyssnar till. Jag gillade banjospelet av Lars. För en gång skull fick trummisen vara med på bild. Ståtlig hållning och plats vid ett fönster gjorde det hela lättare. Som vanligt blir det bara en del av medlemmarna i bandet, som faller offer för min penna.

Clarion Hotel, Malmö 2.4.09
"Jazz jamsession"

Lite modernare tongångar, än vad jag brukar dras till. Men njutbar och svängig jazz med duktiga musiker, vad kan man mer begära. Tre teckningar blev kvällens skörd.

Tuppen 8.5.09 "Swingbandet"
Åter igen en trevlig kväll i Hot Houses regi. Vibrafon och klarinett plus ett fint komp. Swing i bästa Goodmanstill. Bo Nilsson på klarinett skulle varit med här, men han var svår att teckna.

Kaptensgården, Falsterbo 25.6.09
"The JazzCaptains"

En trevlig kväll, mysig miljö, härlig svängig jazz med duktiga musiker, Tydligen ett återkommande evenemng, sista torsdagen i varje månad: Jag kan rekomendera ett besök på det varmaste. Tyvärr lyckades den skicklige tenorsaxofonisten gömma sig för mig, men han får vara med en annan gång.


Klicka på pennan för att se teckningar från
MALMÖFESTIVALEN 2009

Tuppen 25.9.09 "Swing Guitars 95"
Äntligen fredag och ett nytt Hot House arrangemang på Tuppen. Eftersom min uppskattning av gitarrer är måttlig och när det gäller elgitarrer obefintlig. Jag tvekade lite när jag såg titeln på bandet. Men när Ronald hanterade gitarren så var det en rent njutning att lyssna. Det svängde verkligen, när han och Mikael lekande lätt behandlade sina instrument. Mikael byte friskt mellan supran-alt- och tenorsax plus klarinett, allt med samma elegans. Kompet höll ihop det hela med bravur. Stefan Kärfve på basen finns på bild i början på min jazzsida. Det blev en härligt svängig musikkväll.

La Couronne 2.10.09 "Les Garcons de Jazz med Brita Sonne"
Åter igen en fin fredag em på La Couronne, med Les Garcons. Alla de gamla härliga låtarna, framförda med en okomplicerad spelglädje, som fick publiken att svänga med. Några av medlemmarna finns redan tecknade längre upp i galleriet, men här kommer två ny namn. Det är så här jazz skall vara, ett samspel mellan orkester och publik. Det var riktigt stämningsfullt, när de fick oss alla, att stämma in i "We`ll meet again.......". Whoo vilken kör.. Som sagt var vi ses igen.


Tuppen 23.10.09 "Pripp´s Blue Six"
Tuppen och Hot House igen. Från Simrishamn hade Pipp`s sexa kommit. Men det var ingen east cust jazz, utan hederlig gammal New Orleans musik. Ett samspelt gäng, som förde mig tillbaka i tankarna, till jazzklubben på Elineberg i Helsingborgs 50-tal. Tempoväxlingar och inte minst jazzig sång av Thomas m fl. En fin kväll som gjorde en glad till sinnet.

Tuppen 6.11.09. "Strutters"
Åter igen en trevlig kväll i den gamla härliga jazzens anda. Strutters bjöd på fin musik och ett för en tecknare, perfekt porträttgalleri. Bengt måste bara tecknas i 3/4 figur, för att komma till sin rätt. Margaretas ståtliga hållning vid pianot, var också ett måste. Kompet i bakgrunden var tyvärr mörklagda och skymda, annars hade inte minst basisten, inspirerat till en teckning. Musiken var lättlyssnad och ännu en fin jazzkväll på Tuppen att lägga till handlingarna.


Malmö Opera grill 13.11.09.
"Christopher Dominique med gäster
"
Jag tittade in för att kolla lunchkonserten. Den var snabbt över men jag han med att fånga Christopher i en teckning. Det verkar vara ett trevligt ställe. Jag kommer nog att titta in igen och kanske teckna någon av hans gäster.

La Couronne 13.11.09 "Les Garcons de Jazz med Brita Sonne"
Det börjar bli en vana att titta in på La Couronne och lyssna till Les Garcons. Det svänger om dem på sätt som är mycket medryckande. De flesta av medlemmarna finns redan tecknade längre upp i galleriet, men det blev två nya denna eftermiddag. Den vikarierande banjospelaren Povel. När jag tecknade honom tyckte jag han var snarlik Povel Ramel. När jag sedan frågade vad han hette, så trodde jag att han skämtade, men det var sant hans namn var Povel. Det blev också äntligen en teckning av den duktige tenoristen Staffan. Kvicksilvret Staffan är otroligt svårtecknad. Han är inte still en enda sekund.
La Couronne 14.11.09 Malmö JazzHouse "Ban Shakir m fl"
Ett Malmö JazzHouse arrangemang där Ban Shakir sjöng och berättade om Nina Simone. Ett fyramannaband stöttade upp henne utmärkt. Inte minst den duktige pianisten Olof fick mitt gillande. De instrumentala styckena var nog lite för moderna för min smak. En för högt uppskruvad elgitarr i en källarlokal med stenväggar är ingen höjdare. Men Bans fina sång gjorde kvällen ändå minnesvärd.
Caroli kyrka 22.11.09. "Öresunds brassband"
En liten eftermiddagskonsert med Öresunds brassband. Här var det fullt blås med pukor och trumpeter. Att höra ett tjugotal mässingsblåsare dra på för fullt är mycket imponerande, för att inte säga öronbedövande på ett positivt sätt. Välgörande fritt från elektroniskt förstärkarljud. Det handlade framförallt om klassisk musik. Dock spelade Nigel Ward ett fint och känsligt solonummer i "All my love". Det blev i sista minuten en ganska rolig snabbskiss på Stefan Cooper. Stefan får ursäkta, men den blev faktiskt ganska lik. Även om kompisarna tyckte att näsan var för liten.

Tuppen 4.12.09. "Björn Ingelstam med band"
Hot House och Tuppen igen. Björn och hans band bjöd på gamla låtar, men med lite ungdomligare tolkning. Fint trumpetspel och sång av Björn och visst svängde det. Bra spel av bandet gjorde kvällen trevlig. Jag kunde inte låta bli att ta ut svängarna lite med pennan. Kanske blev jag inspirerad av musiken..

Vellinge Gästgifargård 10.12.09. "B-gänget"
B-gänget låter som ett helt storband fast de bara var sju. Härligt saxsound med alla sorterna representerade. Swing and sweet för en gammal saxvän. Sven på gitarren var inlånad gästspelare för kvällen. Pianisten Sune Ekberg tecknade jag förra gången jag hörde gänget och finns längre upp i galleriet. Även basisten Sten Söderqvist kan man hitta längre upp då tillsammans med Z Big Band. Hoppas spelningarna på "Gästis" fortsätter nästa år för det var ett trevligt ställe.

Tuppen 26.12.09. "Julorkestern"
Hot House bjöd på X-mas bal med en mix av duktiga musiker. Många finns redan i galleriet, Ulf Darinder, Kalle "Kron" och Anders Holmberg. Många fina låtar blev det, inte minst när Anna-Mia förgyllde dem med sin sång. Anders gav till min glädje prov på sitt fina klarinettspel. Hans Ingelstam gömde sig bakom trombonen och en högtalare, så han kom inte med på bild. Men nästa gång kommer han inte undan. En trevlig svängig kväll, men lite svårtecknad. Ta inte illa upp, ibland blir det lite utsvängningar, för att försöka hitta likheten.

Tuppen 26.12.09. "Double O´Seven"
007:orna har jag hört förut och det var roligt höra dem igen. Härliga låtar med bl a mycket sång. Det samspelta gänget med Bela Reller (trom) och Bertil Jönsson (klar) är nu komplet och finns längre ner i galleriet.. Trumpetaren Jack Andersson var gästspelare och finns längre upp i galleriet. Nu blev det delar av kompets tur att drabbas och visst svänger det om dem, speciellt i de snabba låtarna. Trummisen var helt skymd och klarade sig från min ibland inte riktigt snälla penna. Fast i kväll blev det ganska lugna bilder, med bara små överdrifter.