Teckningar från Malmöfestivalen 14.8 - 20.8. 09. Under Malmö-festivalen spelas det mycket jazz, framför allt i Swingtältet och Hot House. Två tält som jag gärna besöker. Det blir nästan för mycket av det goda. Tänk om alla dessa fina band hade kunnat spridas ut över lite längre tid. För en som gillar att teckna jazzmusiker är det en hektisk tid. Här nedan kommer det några teckningar som kommit till under festivalen 09.
Malmöfestivalen, Swingtältet. 14.8.09 "Sara Ahlcrona med orkester"
Först ut att drabbas av min penna, blev Sara Ahlcronas band. Jepp, här svängde det av spelglädje. Söta Sara sjöng och strålade och bandet hängde på. Thomas spelade ibland ett mjukt tenorsaxspel, som värmde en gammalt tenorsaxfan. Pappa Ahlcrona spelad vibrafon med ett stolt fadershjärta och finns på en teckning i galleriet

Malmöfestivalen, Swingtältet. 14.8.09
"Domnivet med Rosa Rydberg"

Högtidsstund i Swingtältet för en som redan hörde bandet i 50-talets Helsingborg. Jan var en av dem som hjälpte mig att inse, att klarinettspel skulle begåvade syssla med. Ett underbart samspelande gäng som behärskar allt. Rosa var en skönsjungande, glittrande, färgklick bland dessa eleganta välklädda äldre gentlemän. Toppen!!

Malmöfestivalen, Hot House tältet. 15.8.09
"Maritime Stompers"

Piggt och roligt spel, inte minst från kompet. Det blev dock Håkan med sin bassax som inspirerade till en teckning också duktiga Gunilla fick hänga med.
Malmöfestivalen, Swingtältet. 15.8.09 "Queen Josephine med band"
Josephine sjöng med hela kroppen och hade 1000 ansikten, allt från våldsam lidelse till sprudlande skratt. Det blev inte roligare för en stackars tecknare, när hon växlade mellan dessa varje sekund. Att sedan försöka avbilda ljus hy och ljust hår med en grå blyertspenna, som tur var fanns trummisen Ulf, lugnt minspel och för en tecknare, ett härligt utseende. Josephine får ursäkta, jag kunde inte göra dig rättvisa, men bilden får ändå hänga med. Musiken och framträdandet var härligt. Det märks att Josephine har, mycket välförtjänt, många fans.

Malmöfestivalen, Hot House tält. 15.8.09 "Örlycke Trad. Jazzband"
Det här Blekingegänget fick det att svänga riktigt bra i tältet. Gammal fin New Orleans jazz med både tuba och banjo i sättningen, är alltid lika roligt att höra.

Malmöfestivalen, Swingtältet 17.8.09 "B-gänget"
Svängit band med erfarna musiker som varit med länge. Tyvärr kom jag sent och fick bara med Sune på elpianot. Någon sa, att många spelade i Amiralens storband och det säger allt. Nästa gång, skall jag försöka vara ute i god tid.
Malmöfestivalen, Swingtältet. 17.8.09 "Helsingborgs storband"
Här var det storband med alla de gamla fina låtarna. Saxsound, brass, trumpetsolo, allt fanns med, högtidsstund för musikälskare som var med innan elgitarrerna och förstärkare sabbade allt. Här fanns också många motiv för en tecknare, som tycker om folk med karaktär (läs livserfarenhet) i ansiktet. Saxarna längst fram är ju alltid illa ute, två kom med. Torbjörn, pianisten lite längre bak, fick representera kompet. Men längs fram lyste Vivian med stor inlevelse och härlig jazzsång

Malmöfestivalen, Hot House tältet. 20.8.09
"Malmö JazzKings"

Ännu en fin kväll i Tältet. Fina solister och svängig jazz. Dymitr och Rolf var nya för min penna. De fyra andra "kungarna"; Jack Andersson, Bengt Ahlcrona (piano), Håkan Ekvall, Anders Holmberg finns redan i galleriet, men då i andra band. Bra jazz och publiken hängde med.

Malmöfestivalen, Swingtältet. 20.8.09
"Z Big Band"

Jag hörde Z bandet i Trelleborg förra året och beslöt då, att dessa vill jag höra igen. Det var därför extra roligt att få chansen igen. Otroligt vältimat band. Ibland kan storband bli lite sega på grund av mängden spelare, men inte här. Jag antar att det är till stor del orkesterledarens förtjänst. Han envisades dock med, att hela tiden vända ryggen mot mig. Tyvärr var ljudet satt lite för högt i det lilla tältet. Ett band med så skönt brass och svängigt samspel, gör sig bättre utan högt uppskruvade högtalare. Basen gick igenom så min penna darrade. Många fina övertoner drunknade och bara försvann. Tre teckningar blev det i alla fall. Nästa gång kommer ni inte undan om jag sitter bra till. För jag vill höra er igen