Teckningar från 2012. Här finns alla jazzteckningarna från 2012 samlade. Det blev hela 62 st. Välkommen till 2012 års jazzgalleri.

Tuppen 20.01.12. "Spisy Advice Ragtime Band". Hot House hade bjudet in ett relativt ungt gäng från Stockholm. Rivigt tradjazzrytm och svängig tempo lade grunden till en fin jazzkväll. Det bådar gott för framtiden, att den gamla fina gladjazzen lever kvar hos de yngre generationerna. För mig var det också roligt att se lite nya ansikten. Sammanlagt var de sju stycken i bandet med sångerskan. Jag hann teckna tre, resten får vänta till vi ses och hörs igen. Vilket jag gärna ser fram emot.


Tuppen 3.02.12. "Swing Tres Bien Extravaganza".
Hot House fredag på Tuppen och ett nytt gäng för mig. Fast "Trazan" tecknade jag på Malmöfestivalen 09. En swingkvintett, med lite annorlunda sättning. Accordion och fiol, plus komp. Faktiskt kan man svänga till det ganska bra med en fiol. Filip gjorde det bra och såg ut att trivas med publikens uppskattning. Pennan flöt lätt till det pigga soundet.


Tuppen 17.02.12. "Jazzin' Jacks".
Välkänt gäng för alla älskar av svängig gammal fin jazz, så någon presentation är knappast nödvändig. Problemet för mig är att jag tecknat nästan alla. Det är svårt att göra om någon teckning, om man är nöjd med den första. Man vill ju inte uppleva att man blivit sämre. Som tur var fanns Anders på trummorna. Trummisarna från de bakre regionerna blir ju ofta otecknade. Rörliga huvuden, dåligt ljus gör dem till en utmanig för en tecknare.


S:t Andreas Kyrka, Malmö 25.02.12. "Hemvärnets musikkår, Lund".
Ett trevligt sätt att tillbringa en timma på en lördagseftermiddag. Lunds HV musikkår har fina anor och är en av de äldsta i Landet (70 år i år). Konserten hade Sverige som tema och var mycket underhållande. Det är mäktigt när ca 40 blåsare, i en kyrka med fin akustik drar i gång. Synd att den bara varade i en timma. Bra ljus, fin musik och massor av motiv gjorde en tecknare glad. Jag hann dock föreviga tre av musikerna på den korta tiden.

Pizzerian, Lundav. Malmö, 26.02.12. "Vivis kökskapell".
Gänget har växt ur Vivis kök och håller till på pizzerian varje måndagskväll 19 -21. En liten evenemangsnotis i SDS lockade mig dit. Ett amatörgäng som spelar klassisk tradjazz och skapar en gemytlig stämning. Hopplöst ljus för en tecknare, men det blev i alla fall två teckningarna. Jag gillade Per Olofs saxofonspel. Avspänd atmosfär och småtrevligt, som förtjänar en större publik.

Tuppen 2.03.12. "New Orleans Delight".
I flygarkretsar är begreppet "missing man formation" känt. Detta är en hyllning till en avliden flygarvän. Hot House kvällen var en liknande hyllning till den nyss avlidne Stefan Kärfve. Hans plats vid basen i New Orleans Delight skulle symboliskt stått tom, men då hade musiken blivit lidande. Kalle Kron fick fylla hans plats. Massor av musiker, både svenska och danska, hade mött upp för att hylla Stefan. Sista timmen var det trängsel på scenen i den avslutande jamsessionen. Det var roligt at se att många av mina teckningar håller vid återseende. Ett härligt igenkännande var Bengt H. Han var en av de första som stimulerade mig, tillsammans med Stefan K, att teckna musiker (se teckn fr Allinge Jazzfestv 08). Det har blivit en hel del nu sedan dess. Tack Bengt och Stefan för det.

La Couronne 18.03.12 Hot House årsmöte.
Eftersom jag är medlem i Hot House, så bör man väl övervara årsmötet i föreningen. Allt var frid och fröjd och det hela var snabbt avklarat. Därefter kunde vi lyssna på Ulf Darinder med vänner, alla tecknade innan. Dock blev det en ny teckning på Göran.


Lorensdal, Vellinge 25.03.12. "Rolf Uddeskogs JazzEnsemble".
En hyllning till Monica Zetterlund med en skönsjungande Carina Eklund tillsammans med Rolfs "Jazzgubbar", var inte dumt. Välarrangerade och välspelade stycken ur Monicas rika repertoar. Björn Helander berättade om hennes liv och välkända låtar. Bra ljus och några otecknade musiker gjorde tecknaren glad. Tack för en fin konsert och en trevlig afton.

Viktoriateatern Malmö. 27.03.12. "Öresound Storband". Det var första gången jag var på Viktoriateatern. En upphöjd scen gör det lite svårt att se musikerna bakom notställen, speciellt i ett storband. Ljuset på scenen och trevlig miljö, bäddar för återbesök. För kvällen spelade Öresound Storband, som jag hört innan i Swingtältet på Malmöfestivalen. Jag upplevde dem betydligt mera samspelta denna gång, det bådar gott för framtiden. Kanske är det lite på gränsen för modernt för mig, men det lät riktigt bra och publiken visade sin uppskattning. För kvällen fanns det två gästspelare varav Anders Bergcrantz var den ena. Det fanns många i bandet som jag tecknat innan. Jag upptäckte bl.a. Rasmus, men han får vara med en gång till. Några nya ansikten var tyvärr dolda för mig.


Tuppen. 30.03.12. "Finney´s Jazzmen". Finney´s Jazzmen från Köpenhamn gjorde kvällen trevlig på Tuppen. Vilket samspelt gäng. Vi fick höra alla de fina gamla låtarna framförda på ett mycket proffsigt sätt. Publiken och jag trivdes. Musiken lockade den dansanta publiken ut på golvet. Jag har hört och tecknat jazzmännen vid två tillfällen innan (kolla, teckningar 2009, Malmöfestiv 2010), Henning var ny för mig och inte tidigare tecknad. Finn fick en ny teckning från en annan vinkel, förra gången gömde han sig bakom trombonen. Fint Hot House, gladjazz från Danmark är aldrig fel.


I Sydsvenskans Guide såg jag att det spelades på några för mig nya ställen. Jag beslöt mig för en liten kvällspromenad och kolla vad som bjöds.

Först. Moonlit Lounge, Malmö. 4.04.12. "Vokal Vibe". Två flickor med sång och elpiano. De sjöng lite blandat jazz, blues. mm. Småtrevligt och man kan lätt fördriva en timme där. De återkommer tydligen varje onsdag framöver. Tråkigt ljus för en tecknare. Motljus från fönstret gjorde att Caroline blev en siluettfigur
.


Därefter Bollywood, Malmö. 4.04.12. "Fanny Gunnarsson med musiker". Fanny hade samlat ett litet jazzigt gäng. Bl a kände jag igen Rasmus Nyvall (tenorsax) och Jan Grenner (gitarr) från Öresound Storband. Nya för mig var Johannes och Bo som fastnade i blocket. Lite modernt och kanske lite för långa solon ibland, men stundtals svängde det till och helheten blev bra, inte minst Fannys sång hjälpte till. Tyvärr hamnade hon med sitt piano i en vinkel så jag inte kunde göra henne rättvisa. Bollywood skall ha en eloge för att man hade ljus på orkestern. Jag hoppas på fler spelkvällar och kommer gärna tillbaka.


Viva, Lund. 21.04.12. "Nils Bondessons kvartett". Mjuk svängig blandad jazz, med fin sång av Nils och härligt tenorspel av Torbjörn. Torbjörn har blivit en riktig "tecknarlus" i mitt jazzgalleri. Denna gång tecknad i helfigur, men det förtjänar han. Hans mjuka fina tenorspel gör att pennan flyter lätt och villigt. Ensam med kompet kom hans spel verkligen till sin rätt. På trummorna återsåg den sympatiske killen Bo Håkansson. Ett samspelt komp, Nils jazziga sång och Torbjörns mjuka saxspel, var perfekt anpassat till den för kvällen välfyllda restauranglokalen. Lite bättre ljus på musikerna, så hade livet lekt. En skön svängig jazzkväll på Viva ger mersmak.


Öresundsterminalen 25.04.12. "Amiralens storband". Öppen repedition med storbandet. Som vanligt härlig svängig storbandsmusik. Johan och Per var inhoppare och fick utgöra kvällens motiv. Fullt hus, perfekt konsertlokal och en musik som gör varje storbandsälskare glad. Amiralens storband är en av mina absoluta favoriter.

Tuppen. 27.04.12. "SalongsOrkestern". Hot House och Tuppen var för kvällen tillbaka i trettiotalets ballroom. Salongs Orkestern var verkligen en positiv upplevelse, melodiöst och hurtigt om vartannat. En verkligt skön orkester med bl.a. sousafon, hela blåsregistret, fioler och t.o.m. en cello. En tregrupp av refrängsångare var grädden på moset. Allt inpackat i eleganta kläder och tjusiga notställ. Vad kunde den dansanta publiken mer begära? För tecknaren fanns det många nya ansikten och faktiskt lite ljus på några av dem. Fyra stycken blev kvällens resultat. Hoppas vi ses igen, så skall fler få vara med på bild. Vilken kväll fantastisk musik och härlig stämning. Visst var det bättre förr.

Musikhögskolan, Malmö. 31.05.12. "Anna Paulines Andersson". Jag fick en inbjudan till Anna Paulines examenskonsert. En fantastisk sång och musikkavalkad med många gästartister. Anna sammanfattade sina år på skolan. En teckning på Anna blev ett måste. Den duktige basisten Josef fick också var med på bild. Många av mina tidigare teckningsoffer kände jag igen bland den entusiastiska publiken. Tack för att jag fick komma. Det är alltid lika trevlig stämning i jazzmusikkretsar. Lycka till med framtiden Anna. Vi ses nog framöver. Jag sitter ju ibland vid ringside med mitt teckningsblock.

Klicka på pennan för att se teckningar från ALLINGE JAZZFESTIVAL 2012  

Håslövs kyrka, Vellinge. 29.07.12. "Limhams Brassband". Att uppleva ett 30-manna brassband i en kyrka, är något man kan unna sig när det bjuds. Imponerande tonmängd när alla blåsarna sätter in. Vi fick höra en bred och blandad konsert, bl a den senaste eurovisionslagervinnaren arrangerad för blåsare. Som tecknare gällde att hänga med, konserten varade bara i en dryg timme. Jag satt mitt framför trombonerna, så det blev Hans och Daniel som råkade illa ut. Ett hastigt platsbyte med en snäll dam, under det avslutande ABBA potpurriet, gjorde att jag kvickt kunde fånga Bo Lindholm i profil. En trevlig musikalisk kväll i Håslövs kyrka.

Klicka på pennan för att se teckningar från MALMÖFESTIVALEN 2012  

Ett litet besök på Söderslätts Countryfestiva i Anderslöv 9.09.12. Kanske inte min musik precis, men det går att lyssna till och det saknades inte teckningsobjekt. Det märktes på publiken, att det var ett uppskattat arrangemang. Mycket hästfolk och mycket bredbrättade hattar. Tack för en trevlig eftermiddag och en upplevelse rikare.
På den lilla utomhusscenen uppträdde Nicholas, med mjuka lite sorgliga cowboysånger. Faktiskt rätt trevligt att lyssna på. Sedan var ju Nicholas en dröm för en tecknare.
Abalone Dots. heter tre tjejer som öste på med klämmig country på stora scenen. Sofia var den minst livliga så det fick bli en teckning. I ett nummer plockade hon fram en nyckelharpa. Jag hade precis kollat in den och börja dra några streck, så var den borta. Synd.
Sedan var det dags för den stora grejen Hans Kvinnaböske Andersson med band. Full rulle och entusiastisk publik. Jag försökte rita Hans, men han sabbad det genom att ha en stor cowboyhatt på sig. Hatten skuggade halva ansiktet, plus hans glasögon som reflekterade spotlight ljuset. Teckning kunde vara vilken gubbe som helst. Det blev istället Nadja (keyboard) och Johan i bandet, som fastnade i blocket.

Moriskan, Malmö. 14.10.12. "Roger Berg Big Band". Öppen repedition med Roger Bergs band. En av mina absoluta favoriter bland storbanden. 30 och 40 tal musik som det svänger skönt om. Scenen på Moriskan var perfekt, trappstegsformad och med bra ljus. Några nya ansikten i bandet vad kan man mer begära. Miriam var svårfångad, hon sjöng bara några låtar och var mycket rörlig. Men jag tror det blev en viss likhet ändå. Lättare var danska vikarien Katrine, som spelade baritonsax. Jag tyckte att jag kände igen Rolf, men han satt så bra till så det blev en teckning. Jag hade tecknat honom innan, men den här teckningen blev bättre. Tack för den här musikstunden Roger och jag ser fram mot nästa.

Tuppen. 26.10.12. "Peruna Jazzmen". Hot House på Tuppen och gammal hederlig 20-talsjazz. Svängig gladjazz och trevlig stämning som det alltid blir, när danska gäng är på besök. Några i främre ledet hade jag tecknat innan, så det blev kompet som blev kvällens offer. Mik spelade washboard med vänster hand och trumpinne med höger hand. Förutom en fin taktkänsla var han en tuktig tecknare. Han insisterade på att få göra en egen teckning när han såg min. En verklig fin karikatyr som vittnar om god iakttagelseförmåga för utseende. Henning och John fick det att låta riktigt 20-tal. En kväll med behållning tack för det.

Moriskan, Malmö. 11.11.12. "Roger Berg Big Band". Öppen repedition igen med RBBB. Svängig storbandsmusik av bästa märke. Sara och Miriam stod för det vokala inslaget med den äran. Några för mig nya ansikten fanns med för kvällen, så jag saknade inte motiv. Jag fick också höra "Sing, sing, sing" med Roger i högform. Synd att repeditionen inte varade länge.

Moriskan, Malmö. 16.12.12. "Roger Berg Big Band". Högtidsstund på Moriskan. Ännu en öppen repedition igen med RBBB. Som vanligt med svängig storbandsmusik av bästa märke. Sara, Miriam och Dorota utgjorde kvällens Roger (Andrews) sisters. Kvällens gästsångare Danne Stråhed, gav både Frank Sinatra och Nat King Cole en match. Det gällde att hänga med i de inte allt för många sångnummer. Söta Ida på basen, för kvällen inlånad från Danmark, gjorde tecknaren glad. Asger var också ett nytt ansikte. Roger och bandet var i sitt esse, detta lovar gott för framtiden. Lycka till med kommande konserter.

Tuppen. 18.12.12. "Jazz Veteranerna".Lite eftermiddagsjazz på Tuppen. En uppskattad konsert av Jazz Veteranerna. De flesta är redan tecknade eftersom de spelar i andra band, bl.a. Amiralens Storband. Åke på trummorna var ny för mig. Det blev en lite mer bearbetad teckning eftersom jag hade gott om tid. Ett trivsamt gäng med jazzevergreens på repertoaren. Ett arrangemang som gärna får återkomma.

Tuppen. 26.12.12. "Maritime Stompers".
Tuppen och Hot House är inte alls dumt. Svängig tradjazz av Sjöfarts Stamparna och några för mig nya ansikten. Mårten försökte gömma sig bakom tuban utan att riktigt lyckats. Många trevliga samtal med musikvänner i pauserna. En fin annandagskväll på Tuppen