Teckningar från 2010. Det blev en hel del teckningar under 2010. Här under finns de samlade. Välkommen till 2010 års jazzgalleri.
La Couronne 6.02.10 Malmö JazzHouse "Leonards trio med Sara Ahlcrona"
En mysig och ibland riktigt stämningsfull jazzkväll tillsammans med Leonard och hans vänner. Jag börjar ompröva min syn på gitarrer, i varje fall om de spelas som Leonard gör. Fin sång av Sara och följsamt komp. Som tecknare hade man det inte lätt, en spotlight som gav ensidigt ljus. Men det är ju det som bl.a. är utmaningen när man tecknar live

Tuppen 19.02.10. "Storyville New Orleans JazzBand"
Tuppen och Hot House börjar bli ett stamställe med fina gladjazzband och inspirerande tecknande. Det svängde bra om "Storyville" och jag fick höra bl.a. härligt klarinettspel av Leif. Jag fick nästan med alla i bandet. Björn Franzen som spelade bas finns med längre upp i galleriet. Trummisen var helt skymd och får vara med en annan gång.


La Couronne 5.03.10 Malmö JazzHouse "Doxy Music"
Svårt för en tecknare att göra musikerna rättvisa. Motljus och skuggor är en tuff utmaning. Lars spelade ett fantastiskt fint vibrafonspel. Han använde hela kroppen i sitt spelande. Vilket knappast syns i min riktigt dåliga teckning. Den får hänga med tills jag får en chans att göra en bättre. För mig blev kvällen en höjdare, när man på slutet lämnade den mera moderna jazzen. Petri började sjunga låtar från Frank Senatra och Nat King Coles repertoar. Petri är en gudabenådad sångare, som sjunger som Senatra gjorde, när han var som bäst. Oj vad det svängde. Han fick till om med spontankören publiken, att hänga med i "Bye, bye, black bird". Johan Henriksson (bas) och Krister Larsson (tenorsax) var helt mörklagda och får vara med på bild en annan gång, när vi ses igen.

Tuppen 19.03.10. "Göta River Jazzman"
Från Göteborg kom delar av Göta Älv Jazzgänget. som kompletterades med några av Malmös jazz profiler. Det blev svängig tradjazz av bästa märke. Som vanligt gillar jag fint klarinettspel. Tack Anders för det. Jag kom på mig själv att lyssna på Ingmars pianospel också. Ulf Darinder och Kalle Kron var också med. Båda finns längre upp i galleriet. Ulf spelade för ovanlighetens skull trombon. Man kan bara konstatera att det som vanligt är trevligt och jazzigt på Tuppen.


Hasselbacken, Röstånga. 28.03.10. "South Side Jazzmen"
En liten trevlig utflykt till Röstånga för lyssna på jazz och äta god mat. Ett fint initiativ av Café Fenix. Mysigt framförd good old jazz av Sydsidans Jazzmen. Publiken var med på noterna och inte minst när Truls sjöng på skånska. För en tecknare fanns det perfekta motiv med både kroppsspråk och karaktär. Som vanligt kom kompet i skymundan, men Roy Hallgard på trummor finns längre upp i galleriet. Roy tipsade mig om spelningen. Tack för det. Det hela var riktigt småtrevligt, det borde finnas fler ställen i Skåne där band och publik kan träffas och under enklare former ha det mysigt tillsammans..

La Couronne "Jazz after work" 30.04.10
"Les Garcons de Jazz med Brita Sonne"

En liten titt in på fredag eftermiddag, då det som vanligt spelas jazz på La Couronne. Det är alltid lika trevligt där. Peter Nyström var ett nytt ansikte för dagen. Så han får finna sig i att hamna i galleriet.
Tuppen 30.04.10. "Doc Houlind N.O.Revival All Stars of Danmark"
Whhoo, vad det svängde. New Orleans jazz på högsta nivå. Vilket gäng! Samspelta erfarna musiker från Danmark, då blir det bra. Doc ledde bandet, spelade och sjöng som fick mig att tänka Louise Armstrong. Men den som fascinerade mig mest var Jesper med sin klarinett. Vilken gudabenådad musiker. Ett fantastiskt livligt och svängigt klarinettspel över hela skalan, med en ton som det är få förunnat att behärska. En ren njutning för en gammal klarinettfan. Det fanns ett duktigt komp också, med härliga fysionomier. Tyvärr satt de skuggan och blev svårtecknade. Jag får försöka ta med dem nästa gång, för det här gänget vill jag möta igen.

Rex "Rex Rhythm Kings" 26.05.10
Ett svängigt band och fin musik. Många kända profiler bl.a. Kiki D och Paul B. Många i bandet återfinns ofta på Mattssons Musik Pub. Rex på Nobelvägen passade väl in för musiken. Okomplicerat och trevligt. Ljuset från fönstren gjorde att kompet fick en chans att vara med på bild.
Ribersborgs Kallbadhus 27.05.10. "Leonard Axelsson Big Band"
Storbandsjazz av gammalt fint märke. Svängigt och proffsigt trots att man kallar det öppen repetition. Alla verkade mycket samspelta och engagerade, inte minst saxarna som satt längst fram och därför hamnade i mitt block. Pontus på pianot satt också bra till. Det är ett ganska ungt garde som Axelsson har trimmat ihop. Det lovar gott för framtiden och storbandsmusiken från jazzens glansdagar. Axelsson själv finns tecknad lite längre upp i galleriet.

Ängelholms Jazzfestival "Teachers" 29.05.10
Svängig gladjazz med härliga karaktärer. Tyvärr var deras framträdande knappt en timme långt, vilket gjorde att endast de två närmaste fastnade i blocket. Rolf var bandets pianist. Jag hoppas få höra dem igen och få lite mer tid att teckna.

Ängelholms Jazzfestival "Musikskolans storband" 29.05.10
Ett mycket ungdomligt storband som faktiskt lät riktigt bra. Ungdomar är svårtecknade, det blir inte så mycket av det. Som tur var fanns deras ledare Ingolf vid pianot. Han gjorde det lätt för för mig. Jag tror att det var mycket hans förtjänst att bandet lät så bra som det gjorde. Lycka till i framtiden


Kåseberga, hamnen. 5.06.10. "South Side Jazzmen"
En trevlig eftermiddag med perfekt väder. Fin gladjazz i Kåsebergas hamn. Sydsidans Jazzmän har jag tecknat innan, men nu kunde jag kompletera bandet med Roland på banjon. Inlånade Svante Olofsson på basen finns tecknad lite längre upp i galleriet. Som vanligr hanterade Roy trummorna också han längre upp i galleriet.
Slottsträdgårdens Café, Malmö. 22.06.10. "Premiärkväll"
Skön sång av Jessica Ottosson och härligt sax och gitarrspel av Inge och Peter. Nu har tisdagarnas musikrkvällar börjat på Slottsträdgårds Cafét. Både musik, miljön och köket är mycket uppskatttat av mig och publiken. Det blir nog fler kvällar framöver, om vädret behagar samarbeta.

Immanulskyrkan, Borås 29.06.10. "Viskan River"
Vid besök i Kinna läste jag om "Musikkafé med tradjazz". Bandet Viskan River och sång av Carin Holm. Det kunde vara något för min penna. Ett sjumanna band som tyvärr fick hålla igen lite när Carin sjöng sånger av religiöst karaktär. Men det svängde riktigt bra i några instumentala klassiska nummer. Tre fick vara med på bild. Det fanns fler tacksamma motiv, men tiden räckte inte till.

Hjärup, 4.07.10. "Spårvägens orkester, Malmö"
En utomhuskonsert av Spårvägens orkester och en underbar kväll är inte helt fel. Det var en stor blåsorkester som visade upp sig med en trevligt blandad repertoar. Jag hade blocket med mig och kunde inte låta bli att föreviga några av medlemmarna som satt bra till. Johan spelade basklarinett, som han gömde bakom det fina notstället. Tack för en underhållande kväll.


Slottsträdgårdens Café, Malmö. 7.07.10. "Fredrik Kronkvist kvartett"
Kvartetten spelade lite för modern jazz för min smak. Inget fel på musiken och kvaliteten, men jag har svårt för musik där det gäller att spela så många toner som möjligt på kortast tid. Jag gillar den gamla synkoperade jazzen som det svänger om. Det går faktiskt lättare att teckna till den. Jag hade svårt att få rätt på Fredrik, men han får ändå hänga med här.

Slottsträdgårdens Café, Malmö. 13.07.10. "Less is more" Åsa tillsammans med hennes fina komp, klassiska låtar, plus ett skönt väder, skapade en härlig kväll i Slottsparken. Gänget fick det att svänga riktigt bra. Jag stortrivdes och tecknade i takt med musiken. Ulf Göransson som skötte trummorna, finns tecknad längre upp i galleriet.


Stadsparkcafeet. Lund . 1.08.10. "Bluelight Jazzband" Fin gammal trad.jazz, mycket bluesinspirerad. Tyvärr var det lite tunt utan trombon och att det var utomhus med ett visst avstånd till publiken gjorde inte saken bättre. Men det blev en lättlyssnad och trevlig eftermiddag på Stadsparkscafeet. Som vanligt var kompet i skymundan och saknas på bild, men Lennart Herlin är nu med i galleriet för andra gången.

Klicka på pennan för att se teckningar från
HÄLLEVIKS JAZZFESTIVAL 10

Klicka på pennan för att se teckningar från
MALMÖFESTIVALEN 10

Carlsson trädgård, Lund. 11.09.10. "Alf Evergreen Band". Ett trevligt eftermiddags initiativ i Lund. En mjuk svängig musik som förde oss tillbaka till de gamla fina dagarna. Anders Frostins fiolspel gjorde att det blev rena Sven Asmundsen nostalgin. Torbjörn på saxen hjälpte till. Alf Grön och Lars-Ove Johansson finns redan tecknade. Basisten får hänga med en annan gång för parkeringstiden gick ut. Riktig trevlig musikunderhållning som jag gillade.

Johannamuseét.. 14.09.10. "Amiralens storband". Millerkväll med Amiralens storband, en riktig höjdare för den som minns när musiken var musik. D.v.s. innan elgitarrer och förstärkare kom in i bilden. Jag måste teckna Anders i helfigur där han stod framför orkestern. Han är en slags symbol för orkestern och har säkert stor del i det Harry Arnold inspirerande sound, som är en njutning för örat. I orkestern fanns många motiv för en tecknare, Men i ett storband är det lätt att gömma sig mängden. Några finns redan i galleriet på grund av att de spelar med B-gänget. Det blev grabbarna på vänsterkanten, Jan och Henrik (bastrombon), som råkade illa ut. Björn, i mitten bland saxarna kom också med, en trevlig och duktig musiker, som jag känner sedan gammalt. En underhållande konferencier guidade oss genom Millers levnadsöde på ett föredömligt sätt. Tack för en mycket trevlig kväll, som Johannamuseet och orkestern har all heder av. Kvällen bara försvann, men jag kommer tillbaka så ingen går säker, för min penna.
Tuppen 17.09.10"Blå Mandag" Tuppen och Hot House började hösten i gladjazzens anda. Danska Blå Mandag spelade och showade verkligen underhållande. Danmark och dixieland hör ihop. Spelglädje, skicklighet och ett mycket medryckande tempo var kännetecknet. Det var inte lätt för en tecknare att fånga den vilda orkestern, ofta utklädd i en medhavd rekvisita. Speciellt omöjlig var kvicksilvret Jörgen, han var överallt, där det inte fanns något ljus. Han är dock förlåten, för jag fick höra min favoritlåt "Wild cat blues". Vilken energi och skicklighet han visade, så skall den spelas. En riktig rolig kväll på Tuppen. Trummisen och den mobbade banjospelaren i bakre ledet får vara med en annan gång. Jag kommer att hålla utkik efter er.

Tuppen 1.10.10. "Double O´Seven"
007:orna igen på Tuppen, som vanligt med spelglädje och lättlyssnad musik i gladjazzens anda. Den här gången kom inte Thomas undan, så nu är gänget komplett. Jack Andersson (trumpet) gästspelade även den här gången och finns längre upp galleriet., liksom de andra. Kolla teckningarna från Tuppen den 26.12.09. Det blev också en ny teckning på Bela.
Öresundsterminalen 6.10.10. "Amiralens storband". Öppen repedition med bandet i en härlig lokal med ljus, rymd och akustik. Som vanligt är det skönt att lyssna till bandets härliga storbandssound. Att sedan Peter Soikkeli sjunger de gamla klassikerna med bravur värmer också hjärtat. Jag hann med att teckna fyra nya "gubbar". Det är inte alltid det blir snälla teckningar, men det är charmen med att teckna live. Det blir vad det blir. Keep up the good swing. Tack för en trevlig kväll. Jag tillhör definitivt bandets fanklubb om en sådan finns.
Tuppen 7.10.10. "Roger Berg Big Band" Öppen repedition på Tuppen. Så många storband det finns i Malmötrakten och så bra musik de spelar. RBBB är inget undantag. Klassisk storbands musik i ett rivigt tempo. Roligt att se så många ungdomar i bandet, det borgar gott för framtiden. Även om man som tecknare gärna vill ha ansikten med lite livserfarenhet. Ett annan svårighet var, att mer än halva bandet hamnade i skugga, bl.a. Roger Berg själv. Men det blev i alla fall två teckningar. En riktig höjdare är att det finns tre Andrews Sisters inspirerade sångerskor med i bandet. Tyvärr bara två närvarande denna kväll, Anna Paulin och Sara Ahlcrona. Båda finns tecknade lite längre upp i galleriet, precis som många andra som jag kände igen i bandet. Det är roligt att se sina offer och upptäcka att teckningarna håller i de flesta fall. Många förekommer ju i många bandkonstellationer. Jag har t.o.m. lyckas lägga några namn på minnet. Hoppas vi ses igen inte minst med den tredje "systern" närvarande.

Rex "Mattssons Serenaders" 13.10.10
Jag har tidigare gjort en teckning av några blåsare ur Mattssons Serenaders. Det blev inga bra teckningar på grund av ljuset på Mattssons musik pub. På Rex var ljuset lite bättre och jag kunde göra några av dem lite mer rättvisa. Dålig publik tillströmning för kvällen, vilket var synd för musiken var det inget fel på . En riktigt pampig bastuba gjorde sitt till för att skapa ett speciellt sound från gamla dagar. Tyvärr gömd i ett mörkt hörn och skymd, undvek den min penna. Men vi ses igen. Jag häller utkik efter er.

Öppet genrep med Malmö Symfoniorkester. 14.10.10
Jag såg i SDS en notis om det öppna genrepet. Man skulle kanske testa med lite tecknande av klassiska musiker. Jag satt nere i salongen och genrepet var mycket kort (mindre än en timme) men två fastnade i blocket. Vilken mängd motiv det finns i en symfoniorkester, Svårigheten och utmaningen är att man sitter långt ifrån och har svårt att fånga nyanserna. Men varför inte, kanske någon mer gång i framtiden.

Vest Side Bar &Rest. 28.10.10. "Viking´s Big Blues Band". Trevligt ställe både för en tecknare och gäster, Bra ljus på musikerna, det lovar gott för framtiden. Men just ikväll var det lite för mycket elgitarrer för min smak. Jag lyssnade i alla fall ett tag och Per och Anders fastnade i blocket.

Biblioteket, Staffanstorp. 29.10.10. "Amiralens storband". Högtidsstund med Harry Arnolds musik i en fin lokal med, rymd och akustik. Som vanligt bandets härliga storbandssound och att Peter Soikkeli låter som Frank Sinatra i sina bästa år gör inte saken sämre. Det är bara att stämma in med den entusiastiska publiken i ett tack för en underhållande kväll. Jag tror jag har fångat ca 3/4 av bandet i mitt block nu. Bengt Jeppsson har spelat med i det riktiga Harry Arnold bandet trots sitt ungdomliga utseende. Vi ses det finns fortfarande ca 1/3 kvar som har klarat sig.
Tuppen 12.11.10. "Ahlcrona Swing Band"
Svängiga toner igen på Tuppen. Det är aldrig fel att gå dit och lyssna på gammal fin jazzmusik. Ahlcrona far och dotter med band gör en glad. Thomas Jonassons mjuka och eleganta tenorsaxspel är en njutning för örat. Han och "Ludde" på basen finns redan i galleriet. Liksom Ahlcronas. Nya för mig var Per och Marcus, båda mycket duktiga musiker. Som vanligt är det är det svårt att fånga trummisen. Långt bak, dåligt ljus, plus att huvudet oftast far från ena sidan till den andra. Det får bli vad det blir, men han får ändå var med här.
Öresundsterminalen 17.11.10. "Amiralens storband". Öppen repedition med bandet igen. Toppen lokal med ljus, rymd och akustik, som gjord för den härliga musik bandet spelar. Se tidigare lovord. Snart har jag fångat hela gänget med min penna. Petri och Anders förtjänade lite bättre teckningar än de som finns innan i galleriet. Trumpetarna Bertil och Christer blev nya offer för kvällen.
Limhamn, Folkets Hus. 20.11.10. "Z Big Band". En av mina absoluta favoriter bland storbanden. Vältimad, exakt och lättlyssnad ,svängig storbandsjazz på hög nivå. Lite svårtecknat på grund av den höga scenen och döljande notställen. Men två av saxarna på högerkanten lyckades jag ändå fånga. Tack för en trevlig kväll. Jag gillar er musik.
Stockholm, Rest. Louis. 24.11.10. "Gustens Svängband". Jag var i Stockholm och passade på att besöka Rest. Louise vid Medborgarplatsen på Söder. Ett trevligt ställe som satsar på jazzkvällar. Gustens gäng bjöd på lättlyssnad gladjazz och swing. Ulla sjöng och maten smakade gott, vad kan man mera begära. Jag hade blocket med och fyra av gängets sju medlemmar fick var med på bild och hamna i galleriet. Tack för en trevlig kväll Rest. Louis och Svängbandet. Jag tittar in igen när jag är i Stockholm.

Tuppen 2.12.10. "Roger Berg Big Band" Öppen repedition på Tuppen igen med Roger Bergs band. Roger har all heder, både av bandet och av sitt eget trumspel. Härlig storbandsmusik från en epok som jag gillar. Många duktiga musiker lyfter bandet och Rogers taktfasta hanterande av trummorna gör att det svänger perfekt. Inget segt storbandsound här inte. Denna gång var det någorlunda ljus på Roger så han fastnade i blocket. Petter och Göran från den duktiga trombonsektionen fick också vara med. Vi ses igen på nästa rep. Jag har ju bara hört en liten del av den digra repertoaren än. De skönsjungande "systrarna" lyste med sin frånvaro denna kväll. Ett tufft väderläge stökade till det för bandet.

Tuppen 10.12.10"Ricardos Jazzmen" Tuppen och Hot House gör ett bra jobb, genom att plocka hit danska gladjazzgäng. Som vanligt spelglädje, skicklighet och ett avspänt snack med publiken. Danskarna kan den konsten. Jag lyssnar ju alltid lite extra på klarinetten. Claus i gänget platsade med råge in bland klarinettisterna i min favoritlista. Jag fick höra baksidan på Chris Babers EP "Petite fleur" Nästa gång skall jag ta mod till mig och fråga efter framsidan "Wild cat blues" Dixilandlåtarna fick mig tillbaka till de gamla skoldanserna i Helsingborg. Jag undrar om vi inte hade roligare för, när jag jämför med dagens uppskruvade elektroniska popmusik. Trombonen och basen blev utan bild i kväll, men jag hoppas att få se er igen och då skall Ricardos Jazzmen bli bildmässigt komplett i mitt galleri. Tack för en riktig trevlig kväll i gladjazzens anda.

Öresundsterminalen 15.12.10. "Amiralens storband".Öppen repedition igen. Högtidsstund för en tecknare. Bra musik och ljus på musikerna gör livet lätt. Unge Truls tar över efter Henrik Alkevall som har fått för mycket att göra. Sven-Ola på bariton täcker upp för Tord Alemo. Nu finns det inte många otecknade kvar. Bengt kom inte undan denna gång. Tack alla i bandet för det gångna året. Jag har ju lärt känna er till utseende och fin musik, men även mera personligt, genom samtal och intresse för mitt tecknande. En sak som jag uppskattar mycket. Lycka till hela bandet med ert 40-års jubileum nästa år.

Tuppen 16.12.10. "Roger Berg Big Band" Öppen repedition med Roger Bergs band. Som vanligt taktfast och rytmiskt, precis som storband skall låta. Bra musik fick i viss mån kompensera det dåliga ljuset. Jag kunde inte motstå Lars fina hållning. Hans armar skvallrade om att han inte var helt främmande för gymn. I kväll var en tredje av de skönsjungande "systrarna" (de andra Anna och Sara) också närvarande. Jag försökte fånga henne i blocket, men det var inte lätt. När jag väl valt en bildvinkel, så undvek hon den konsekvent. En mörklagd Peter blev ändå inte så tokig. Nog om tecknarens vedermödor nu. Jag fick höra Sing, sing,sing. Whooo, vilket tryck. Snyggt Roger "Krupa" Berg med flera. Den vill jag höra igen.

Tuppen 26.12.10. "Nils Bondesson sextett". Christmas ball party på Tuppen. En för kvällen sammansatt trio med Mattias på pianot inledde. Jag kunde inte motstå hatten. Sedan tog sextetten över. Kiki som varit med förut på bild, hanterade sin kornett som vanligt med bravur. Även Torbjörn har jag avbildat och han spelade samma sköna saxspel som då. Hela bandet lät väldigt bra, så det var synd att min tid varbegränsad. Det fanns fler intressanta objekt för en tecknare, men det får bli en annan gång.

Här slutar teckningarna från 2010