Malmöfestivalen 20.8. - 27.8.10. Här kommer några teckningar från Malmöfestivalen 2011, De tre första dagarna var jag inte hemma, men det blev några teckningar i alla fall. det är framför allt Hot House och Swingtältet som jag besökte. Som vanligt ett bra utbud av härliga band. Malmö med omnejd utmärker sig mer och mer som ett centrum för traditionell jazz, swing och storband. Det lovar gott för framtiden.

Malmöfestivalen. Hot Housetältet. 23.08.11. "Henning Munk Plum &Plumperne feat". Piggt och svängigt band från Danmark. Inte minst av Henning själv. Det blev inte sämre av att han fick hjälp av Fredrik John (tromb) och Björn Ekman (Banjo), båda tecknade tidigare. En fin blandning av tradjazz, som publiken och jag uppskattade. Det fanns en skymd trummis också, men han får vara med en annan gång.

Malmöfestivalen. Swingtältet. 23.08.11. "Kjeld Lauritzen med Niklas Fredin". Här var det traditionell orgeljazz spelad på en äldre hammondorgel av Kjeld, med stor bravur. Det var orgel och komp för hela slanten. Anders Fredin sjöng och spelade trumpet. Han klarade sig från en teckning på grund av att jag kom sent till tältet.

Malmöfestivalen. Swingtältet. 23.08.11. "Bobbe Big Band". Ett för mig nytt och ganska ungdomligt storband från Lund. Det lät riktigt bra, om den rock-swing betonade repertoaren, bl.a. med mycket vokala inslag. När det gäller storband så är det mest saxarna längs fram, som blir avbildade,så även nu. Men om vi hörs igen och jag sitter i på en annan plats, så kan fler bli drabbade. Tack för en trevlig storbandskväll i swingtältet.

Malmöfestivalen. Swingtältet. 24.08.11. "B-gänget". Swing and sweet med B-gänget är alltid lika trevligt. Saxsound som det skall vara. Bra och erfarna musiker. Detta skulle kunna vara härlig musik att dansa till, som alternativ till dansbandens bonnjazz Jag kände igen många av mina vänner från Amiralens Storband. Det fanns för mig två nya ansikten Leif som var inhoppare och Johan på trummor som skall bli ordinarie.

Malmöfestivalen. Swingtältet. 24.08.11. "Zoltan Czörsz". Mycket s.k. häftig musik. Lite för modern för min smak och ljudkänsliga öron. Jag tillhör en generation som har svårt att höra en svängig rytm i solon med alldeles för många toner på kortast möjliga tid. Ed Epsteins baritonsax fick mig dock att hänga kvar och det resulterade i en teckning av Zoltan. Zoltan som jag förstår gör ett bra jobb för den lite modernare rock/jazzen i Malmö.

Malmöfestivalen. Swingtältet. 24.08.11. "Öresound Storband". Ett av många storband i Sydsverige. Jag upplevde att det inte var riktigt inkört ännu. Kanske hade mycket strul med mickar och förstärkning sin roll i spelet. Frågan är om ett band av den här kalibern behöver så mycket förstärkning. Det kanske hade räckt med en mick till den utmärkta sångerskan Lady Lynette och något till basen. Swingtältet är ju inget jättetält. Det blev som vanligt saxarna längst fram som blev utsatta för min penna. Bandet verkade precis som gårdagens rätt ungdomligt, så det finns gott om tid att jobba vidare på.

Malmöfestivalen. Swingtältet. 25.08.11. "Tomas Jonasson med komp". Tomas mjuka härliga tenorsaxofonspel är en njutning för örat. Ett följsamt komp gjorde det hela till en härlig stund för en gammal sax och klarinettfan. Evergreens och swing från en tid när musiken hade rytm och var melodisk. För en tecknar lekte livet också många härliga profiler i kompet. Det kan inte hjälpas att pennan tog ut svängarna lite. Tack för en fin stund i Swingtältet.

Malmöfestivalen. Swingtältet. 25.08.11. "Z Big Band". Storbandsfest i Swingtältet. Z bandet har fått många välförtjänta lovord av mig. Exakthet, tempo, precision, ja allt som kännetecknar ett bra storband. Tecknandet är inte lätt, det är trångt och de flesta är skymda. Carsten på bas stack upp lite och Tommy Ljung som hade längden inne bland trumpetarna blev avbildade. Jag upptäckte i galleriet att jag tecknat Tommy innan, men då från ett annat håll. Tack för härlig storbandskväll.

Malmöfestivalen. Hot Housetältet. 25.08.11. "Olivier Franc Quintet". Det har inte varit så mycket teckningar från Hot House tältet på grund av att de flesta har jag tecknat innan. Men här hade man engagerat ett nytt gäng, både vad det gäller musik och framförande. En musikaliskt och fysiskt tempo, som tog publiken med storm. Gänget kom från Paris och leddes av Oliver, som spelade sopransax med hela kroppen. Han hade tusen ansiktsutryck också och det blev inte bättre av, att han presentera fem stycken i sekunden. Jag försökte välja ett, där det flimrade förbi på 1/5 sek. Lugnare vad beträffar kroppsspråket var Jaen-Babtiste. Dock inte musikaliskt i sina solon. En tempofylld gladjazz där man inte sparade på krutet, gjorde det till en fin publikkväll i Hot Housetältet.

Malmöfestivalen. Hot Housetältet. 26.08.11. "Blue Light Band". Gamla bekanta med för mig två nya ansikten. Svängig gladjazz och avspänd stämning. Blåljusen var väl värda att lyssna på.

Malmöfestivalen. Swingtältet. 26.08.11. Jazzig sång av Vivian Buzcek och Niklas som också spelade trumpet. Kompade föredömlig gjorde David Andersson (bas), Elias Källvik (git), Zoltan Czörsz (trum). Alla tecknade innan.


Malmöfestivalen. Hot Housetältet. 26.08.11. "Honeysuckle Roses". Åter igen har jag tecknat de flesta i det här gänget. Bosse Nilsson (klar) har jag försökt teckna tidigare utan att lyckats. Inte heller den gången blev jag nöjd med teckningen. Mycket frustrerande. Jag fick trösta mig med Ulla som bidrog med fin sång i detta välspelande gäng.

Nu är det slut med teckningar från jazztälten från Malmöfestivalen 2011