Teckningar från 2011. Här finns alla jazzteckningarna från 2011 samlade. Det blev hela 76 st. Välkommen till 2011års jazzgalleri.
Öresundsterminalen 26.0111. "Amiralens storband". Öppet hus med storbandet. Som vanligt härlig musik. Sigge var den siste att teckna, så nu gänget komplett.
Sten-Gunnar var inhoppare för kvällen och fick vara med på bild. Annars lär han finnas i Z-Big Band. Även "Jolson" som berättar föredömligt mellan musikstyckena. Vi får veta allt om Harry Arnold, Glenn Miller, m.fl. Han sätter lite extra färg på låtarna, så han är väl värd en teckning.

Tuppen 27.01.11. "Roger Berg Big Band". Öppen repedition igen med Roger Bergs band. Bandet börjar ta plats bland mina storbandsfavoriter. Härligt sound, det svänger verkligen, exakthet, tempo, rytm och då talar vi bara om repeditioner. För utom Roger är det bl.a. Lasse på basen förtjänst, att blir så rytmiskt perfekt. Många kända musiker förekommer i gänget och de flesta har jag redan tecknat, men Johan hade lite ljus på sig och var ny för mig. Varannan torsdag dyker bandet upp på Tuppen.

Tuppen 4.02.11. "Paul & his New Orleans Gang". Tuppen börjar bli en riktig jazzklubb, där man kan få höra fin äldre jazz. 40-tals reviveljazz med Pauls gäng var inte fy skam. Tre nya ansikten blev kvällens skörd. Gänget blev komplett. Paul och Kiki (i kväll piano) finns i dubbel upplaga. Johan Gustavsson (klarinett) och Povel (banjo) finns också längre upp i galleriet. Skön jazz svängigt, mjukt och lättlyssnat, helt i min smak.


8.02.11. "Z Big Band". Jag fick sitta med och teckna när Z-Big Band repeterade i sin lokal. Det är en upplevelse att vara med när en skicklig orkesterledare tränar in orkesterstycken. Att se och höra hur helheten byggs upp. Det är precis som att få ta del av skisserna till ett färdigt konstverk. Det svängde faktiskt till ibland när sektionerna övade in delmoment. Jag kom på mig själv att glömma teckna och bara lyssna. Tre teckningar blev det emellertid och Z-bandet börja fyllas på i galleriet . Tack alla, för en trevlig och intressant kväll.

13.02.11. Malmö. En trevlig eftermiddag med traditionell jazz. Fyra duktiga musikerna som alla finns avbildade tidigare och tur var det, för de satt i hopplöst motljus från ett fönster. Vilket gjorde att jag tecknade en som silhuett. Kan ni gissa vem. Han är en duktig och trevlig musiker. Vad heter han? Vilket instrument spelar han här och vad heter stället? Skicka mig gärna ett mail om ni har klurat ut det. Klicka på Sten Tecknare pennan nedan. Jag lovar att ge er det rätta svaret. Ljuset föll däremot fint på en flitig lyssnare och välkänd jazzbloggare. Han har skrivit om mig på sin blogg så nu kan jag återgällda det. Klicka på pennan för kolla Peters blogg.

PETERS BLOGG

16.02.11. "Amiralens Storband". Kenneth tog mig med till rep. inför. bandets jubileumskonsert. Det är roligt att lyssna på, hur ett musikstycke blir en helhet för ett storband. Det handlar om ett disciplinerat samarbete. Jag har tecknat hela orkestern nu, så det blev Kenneth som råkade ut för min penna i stället. Kenneth som följer storbanden, skriver, bloggar, fotograferar och är i övrigt en hygglig prick. Konstigt vad lik salig Lasse Holmqvist han blev.
 
KENNETHS BLOGG

Tuppen 18.02.11. "Claus Forshammar & Anette Strauss". Tuppen kväll med Hot House. Duktige klarinettisten Claus (tecknad tidigare) var där med sin orkester. Som vanligt härlig svängig jazz när danskar är inblandade. Anettes förde oss tillbaka till trettiotalet med sin speciella röst. Allmänt trevlig swingmusik och skickligt klarinettspel gav behållning åt kvällen. Det fanns en skymd bassist också, men han kom undan.


Tuppen. 24.02.11. "Roger Berg Big Band" Torsdag och öppen repedition med Roger Bergs band igen. Som det svänger om dem, det är en fröjd för kroppens rytmkänsla. Det är inte utan att man skulle vilja bugga lite. Sista gången jag ryktes med en hel kväll i dansens virvlar, resulterade i en inflammerad hälsena. Så man får väl åldras snyggt och syssla med lite svängigt tecknande i stället. Motiv saknas inte i Rogers band, det dyker ibland upp nya ansikten . Tre för mig helt nya blev denna kvällens skörd. Tack för en kväll med härlig storbandsjazz.

Tuppen. 3.03.11. "Roger Berg Big Band" Torsdag med Roger Bergs band. Svängig, härlig storbandsjazz. t.o.m. när man körde in hågra nya arr. Det har blivit rätt vanligt att vi får höra många fina sångnummer av duktiga artister. Tyvärr helt mörklagda för mig. Jag försökte mig istället på två duktiga medlemmar i bandet som är lite undanskymda, men jag tro att jag fick med dem ganska bra.

Southern Kitchen . 10.03.11. "The Kitchen Jazz Band" Jag tittade in som hastigast. Trevligt spelglatt gång, kanske lite för modernt för min smak. Två bilder blev det. Jag återsåg också två gamla bekanta från tidigare i galleriet. Elias Kjällqvist (git) och David Andersson (bas). Duktiga musiker överlag i gänget så det var det inget fel på.

La Couronne 11.03.11 "Les Garcons de Jazz med Brita Sonne"
"Jazz after work" som vanligt på fredag eftermiddagar spelas det jazz på La Couronne i Malmö. De gamla fina låtarna, framförs med känsla och spelglädje av husbandet. Jag har ju tecknat alla. Så jag får väl börja om här med Jan. Det blir en lite mer arbetad teckning denna gång. Har ni inget annat för er en fredag em., så kan jag rekommendera La Couronne kl 1500.
Tuppen. 17.03.11. "Jazz i Baljan" Baljangrabbarna kom från Ljungby för att förgylla vår Hot House kväll på Tuppen. Ett härligt gemytligt, samspelt, veterangäng med rik repertoar. Vi fick höra allt mellan 20 - 50 tal och lite till. Verkligen underhållande. Småland kan! Som vanligt var trummisen och basisten i bakgrunden och klarade sig från min penna. Tack för en riktigt musikaliskt underhållande kväll.

Tuppen. 31.03.11. "Roger Berg Big Band" Torsdag med Roger Bergs band. Repeditionerna nere Tuppen är jazziga höjdare. Svängig storbandsjazz av bästa märke. Nya motiv dyker också upp. Erik och Jögen hade jag inte sett förut. Det fanns fler, men tyvärr i mörker. Att söta Sara (Ahlcrona) vände ryggen till gjorde inget. Det blev en snabbskiss. Roger Berg och Tuppen är snart ett begrepp. En torsdag till kan vi njuta av bandet på Tuppen.

Stockholm, Rest. Louis. 7.04.11. "Dr Jazz & Jazzkatterna".
Vid ett besök i Stockholm passade jag på att titta in till Rest. Louis igen. De kör vidare med sina jazzkvällar. Aftonens band hette Dr Jazz med jazzkatterna. 30 - 50 tals swingbetonad jazz. Lättlyssnad och framförd med mycket spelglädje. Tack Louis för att ni håller igång med jazzkvällarna. Det ger bl.a. innehåll åt mina Stockholmsbesök. Tecknarblocket var med och tre "katter" lyckades jag fånga. Dr Jazz själv, han var faktiskt en riktig doktor, spelade med en ingivelse och ett våldsamt kroppsspråk. Vilket gjorde honom mer eller mindre omöjlig att teckna. Tack för den här gången. Vi ses, keep up the good work.


Tuppen. 15.04.11. "Mysto´s Hot Lips" Ett Göteborgsgäng på besök. Blandad jazz ibland lite modernt tolkat av ungdomarna i bandet. Bl.a. trumpetskicklige Björn Ingelstam (tecknad innan) gästspelade. När man efterhand gick över till lite mer traditionell gladjazz, svängde det till ordentligt. En utmaning för en tecknare var "sprattelgubben" Pider. Han spelade trombon med en kroppslig inlevelse, som jag sällan sett maken till. En teckning i helfigur blev ett måste. De lite lugnare bandmedlemmarna Björn och Henrik blev mera traditionellt tecknade. Åter igen en fin jazzkväll på Tuppeni Hot House regi.

Öresundsterminalen 27.04.11. "Amiralens storband". Öppet hus med storbandsmusik på högsta nivå. Det märks inte minst på publikens entusiasm. Jag undrar om det inte är dags att starta en fanclub. Även om det inte är direkt finns några skrikande "gruppis" i lyssnargänget. De flesta har ju nått mogen ålder, som framgår av min lilla publikbild. Det börjar bli svårt med nya motiv i bandet. Anders som var vikarie blev kvällens tecknaroffer. Det fanns en till, men han gömde sig effektivt bakom sin bastrombon.

Tuppen. 29.4.11. "Ingelstam - Tanner band" Gladjazz, spelglädje och duktiga musiker ger en kväll med behållning. Inte minst om det finns tacksamma motiv. Australienske Chris energirika klarinettspel gav tecknaren inspiration. Björn Ingelstam (trump), Markus Anderberg (bas) och Mattias Nilsson (piano) Har jag redan i galleriet, men Henrik, som var dansk, var ny för mig. Det är trevligt att Hot House håller igång på Tuppen. Det är varannan fredag som gäller.

Tuppen. 13.05.11. "Klarén kvartett" Fredag med jazz på Tuppen. Evergreens med mycket sång. Duktiga kompmusiker tillsammans med en sångare bjöd på alla de gamla fina låtarna. Olofs mjuka bas hade ibland rollen av ett melodiinstrument. Sven Erik och Olofs fina samspel gav ett fullödigt orkestersound. Med sångaren Henrik blev det en fin kväll på Tuppen. Jag tyckte att Sven-Erik liknade någon som jag tecknat innan. När jag sedan kollade i Galleriet så visade det sig att jag hade tecknat honom innan, dock med lite längre hår. Jag borde också känt igen hans fina pianospel.

Kulturkrogen, Lund .19.05.11. "New Orleans Sunshine Orchestra" Hederlig gammal gladjazz med rutinerade musiker på söndags eftermiddag är alltid lika trevligt. Solskensorkestern bestod av en del för mig kända och tecknade figurer (Paul Strandberg, klar. Marcus Nilsson trum. Lars Falk Banjo). Nya var Gunnar och Ronnie så det vara bara att försöka fånga dem i blocket. Kulturkrogen serverade en jazzbrunch som såg både god och riklig ut. Kanske något att tänka på till hösten eftersom det fortsätter då.

Slottsträdgårdens Café, Malmö. 29.06.11. Nu har tisdagskvällarna med musik på Slottsträdgårdens Cafe börjat. Fantastiskt väder och folk överallt. Lars och Dan trollband stundom publiken med sitt fina spel. Speciellt Dans mjuka klarinettspel i det lägre tonregistret fick mig att lyssna extra. Musikstyckena med kombinationen accordion och basklarinett gav också en annorlunda musikupplevelse. Det är inte mycket som går upp mot en fin sommarkväll med stämningsfull musik.

Pélican-Grill-Rest-Bar, Malmö. 25.07.11. Ulf Darinder har samlat ett duktigt gäng under namnet Pélican stompers. Pelikan stamparna bjöd på en trevlig kväll i gladjazzens anda. Spotlights på musikerna gjorde livet lätt för en tecknare. Tack för det Stellan. Stellan, som jag har förstått dragit i gång arrangemangen ute på Pelikanen. Han medverkade också med en del sång och fick vara med på bild. Jag passade på att göra något mera rättvisande teckningar på Göran och Alf. Håkan Ekvall som förgyllde kvällen med sin bassax. Ett solonummer på "Petite fleur" var en höjdare. Håkan skall också få en mer rättvisande bild när vi ses igen.

Klicka på pennan för att se teckningar från
HÄLLEVIKS JAZZFESTIVAL 11
Klicka på pennan för att se teckningar från
MALMÖFESTIVALEN 2011
Sankt Gertrud, Anders Normans trio, Malmö. 21.09.11. Jag såg i tidningen att det skulle vara musikfrågosport på Sankt Gertrud. Jag blev lite nyfiken och åkte dit. Det var lite för modernt för mig. Jag kunde inte svara på en enda fråga, men det var heller inte meningen. Killarna var trevliga och två teckningar blev det. Den yngre publiken verkade klara av frågorna och var mycket engagerade. Ett underhållande initiativ som gick hem. Själv skall jag hålla i ett melodikryss i bästa Eldeman stil på Aktiva Seniorers höstfest. Frågosport ligger i tiden.

Far i Hatten, Parken, Malmö. 27.09.11. Anna Pauline Andersson bjöd in till en jazzkväll på facebook. Jag titta in och hade blocket med mig. Kanske lite för modernt för min smak. Men det sjöngs och spelades bra, så jag stannade och två teckningar blev resultatet. Synd att ljuset var så dåligt. Speciellt Sofi var mörklagd, så det fick bli som det blev. Det är trivsamt i den ganska trånga lokalen och det gör att folk kommer nära varandra, vilket inte alls är fel för stämningen.

Tuppen. 30.05.11. "Josefin Jazzband" En fin musikalisk kväll på Tuppen. Klassiska sköna swinglåtar är inte fy skam. Josefin som sjöng, Mattias spelade piano och Micke på basen, blev kvällens offer. Övriga i bandet var Mattias Carlson tenorsax, Jalle Hoffman altsax och Ulf Göransson trummor. Dessa plus Josefin och Mattias har jag tecknat innan. Josefin med sina 1000 ansikten och ett livligt, svårfångat kroppsspråk är en utmaning för en tecknare. Det blev en ganska neutral och stel bild, som jag inte är stolt över, men vad gör man. Jag får trösta mig med bilden av Micke.

La Couronne 7.10.11"Les Garcons de Jazz med Brita Sonne"
Det är inte fel att titta in på La Couronne och lyssna till Les Garcons på fredagseftermiddagarna. De flesta av medlemmarna finns redan tecknade längre upp i galleriet, men för dagen fanns det ett nytt ansikte i gänget. Torsten spelade jazzig accordion, men det blev en del franskt också tillsammans med Brita. Det börjar bli svårt att hitta motiv då jag har tecknat de flesta i Malmö med omnejd. Då kan det hända att någon i publiken råkar illa ut istället. I detta fall en trogen jazzlyssnerska, som jag sett många gånger i jazzsammanhang.

Tuppen, Hot House 14.10.2011. "Kiki Desplat &Swing Kings"
Swingkungarna har jag hört och tecknat förut, alla utom Per på trumman. Han använder ju endast en virvelkagge. Trummarna lever ju ofta en undanskymd tillvaro i bakre, ofta mörka ledet, Den här gången lyckades jag dock fånga honom. Så nu är bandet komplett. Jag har sagt det förr men det kan gärna upprepas . Kiki och swingkungarna spelar en härlig New Orleans jazz. Inte minst Dan "Gisen" med sitt klarinettspel värmer mitt gamla träblåsar hjärta.

Pickwick Pub , 17.10.2011. "Jazz Captains "
Kaptenerna, Thomas, Bengt Ahlcrona (vibr), Klas Hellkvist (git), Bob Stalin (piano), Björn Franzén (bas) är alla tecknade innan. Ljuset på musikerna var bedrövligt på puben. Men med så njutbar jazz som "Kaptenerna" spelade så hängde jag kvar. De spelade blandat både mjuk och svängig lättlyssnad jazz, som de har all heder av. Tenorsaxen är ett underbart instrument, speciellt när den hanteras på det sättet, som Thomas gör. Jag hade blocket med mig och jag gav mig i kast med att försöka fånga Thomas speciella kroppsspråk. Det fick nästan bli en siluett teckning i det dåliga ljuset.

La Couronne 21.10.11 "Les Garcons de Jazz med Brita Sonne"
Fredagseftermiddagarna på La Couronne med Les Garcons är inte fel och ibland kan det dyka upp nya motiv. Lars-Erik har jag sett två gånger nu, så det var på tiden att han kom med i galleriet. "Jazz after work" konceptet är ett bra initiativ, till glädje för den trogna publiken.

Kafé Charlotte, Åkarp. 23.10.11 "Straight, No Chaser"
Jag såg att det skulle bli jazz på Kafé Charlotte. En fika, plus musik och lite tecknande på söndag em. kunde inte vara fel, om man inte hade något annat för sig. Jag fick höra svängiga jazzevergeens framförda av en trevlig kvartett. Ulrikas mjuka fina sång fick oss alla att lyssna andäktigt. En trevlig liten orkester med bred repertoar. Basisten klarade sig undan den här gången. Men de skall återkomma till Kafét, så jag får en chans till som jag gärna tar.

Tuppen. 29.10.11. "Plumperne feat" Piggt och svängigt band från Danmark. En fin blandning av tradjazz, som publiken och jag uppskattade. Det fanns en skymd trummis också, men han får vara med en annan gång. Detta skrev jag när jag hörde och tecknade delar av bandet under Malmöfestivalen 11. Nu fick jag höra dem igen och lyckades få med Henning på trummorna. Vilken energi och tempo bandet presterade, inte minst av Henning Munk Plum och hans sopransax. Ett fullsatt Tuppen fick en härlig jazzkväll att minnas.

Kafé Charlotte, Åkarp. 13.11.11 "Straight, No Chaser"
En fika, plus musik och lite tecknande på söndag em. Den här gången fick jag med basisten, så nu är kvartetten fulltalig. De övriga tre finns lite längre upp i galleriet.

Stockholm, Rest. Louis. 23.11.11. "Big Papa Henrys New Orleans Band".
Som vanligt vid Stockholmsbesök, tittade jag in på Rest. Louis. Den är kvällen spelade Big Papa Henrys band. New Orleans jazz med klassisk sättning och mysig spelglädje. Henry berättade gärna historier om gamla spelvänner, fast han bara träffat dem på bild. Publiken och jag hade trevlig kväll. Gillar man gladjazz så är ett besök på Louis inte fel. Gänget bjöd på fina motiv och bra jazz. Jag han föreviga fyra av dem. Som vanligt var banjon och trumman där bak som klarade sig. Jag fick kritik för jag gjort Big Papa Henry för snygg. Tack för en trevlig kväll.

Här slutar teckningarna från 2011