Hälleviks TradjazzJazz Festival 2011. Ett kärt återseende. Två dagar hade jag nöjet att lyssna och teckna. Det bara att gratulera alla de som gör Hällevik till ett Mecka för tradjazzen. Bra band och musik, mycket folk och en fantastisk stämning, t.o.m. bra väder. Det blev ett tjugotal teckningar som kommer här under, försedda med en liten kommentar. Tyvärr kan man inte vara överallt, i det rika utbudet och ännu mindre teckna alla medlemmarna i banden. Det är ofta slumpen som avgör vilka som blir offer. Även om jag dras till personliga utseenden. Det kan inte hjälpas att jag gör er lite mer lika än vad ni är. Ta inte illa upp det är inte illa menat. Ibland får era "vänner" ett gott skratt och det kan man väl unna dem. Tacka alla för två trevliga dagar. Ni gör ett fantastiskt jobb, inte minst ni som ställer upp frivilligt för att allt skall flyta. Otroligt välarrangerat både för publik och musiker. Håll till godo i mitt lilla musikergalleri.


Hällevik. Tältet. 12.08.11. "Cave stompers" Jag fick höra New Orleans jazz av bästa märke. Grott/Källare stamparna har anor från 1956. Det märktes på samspelet och hur man fick publiken med sig. Synd att deras framträdande bara var en timme i tältet, men jag hann med två "gubbar". Jag planerade att få höra och teckna fler av dem, men det körde ihop sig.

Hällevik. Tältet. 12.08.11. "Andor´s Jazz Band" Ett holländskt band, som tog oss med det sena 20-talets ballroom. Genuint sound som hade klarat sig bra utan förstärkning. Skickliga musiker med det klassiska gamla danspalats musikernas utstrålning. Andor själv var en rolig prick, som presenterade låtarna med en stor portion humor Trumpetaren som kom från Tjecken försökte förklara stavningen av sitt namn för mig. Han fick istället skriva det själv utan att jag blev mycket klokare.

Hällevik. Tältet. 12.08.11. "Budapest Ragtime Band" En grupp klassiska musiker som roar sig med att spela ragtimemelodier, arrangerande för hel orkester. Lite högtidliga i början efter som det var deras första framträdande i Sverige. Snart slappnade de av, när de märkte publikens förtjusning. Det blev ett mycket uppskattat framträdande och jag hann med tre teckningar.

Hällevik. Tältet. 12.08.11. "Carling Big Band" Full rulle med Carlings stora band. Smockfullt med folk, musik, dans, show, varité i en salig blandning. Det var hopplöst att försöka teckna Gunhild. Hon far runt som en skottspole och är max stilla i tre sekunder. Det blev de lite lugnare Gerd och Håkan som blev mina objekt. Gerd som också visade upp sina talanger på olika instrument. Den jublande publiken kunde lätt fyllt ett tre gånger större tält.

Hällevik. Tältet. 12.08.11. "Dragkedjan Jazz Band" Man nog kalla Dragkedjan för festivalens husband. Duktiga musiker med svängig avspänd tradjazz. De flesta har jag tecknat innan, men Kjell har lyckats komma undan. Sousafonen är verkligen ett roligt instrument i jazzsammanhang.

Hällevik. Havsbadet. 13.08.11. "Hällevik Washboard Band" Tvättbrädesound och mycket spelglädje. Gamla fina låtar från jazzens barndom, då de fattiga banden inte hade råd med trummor. Lördagen började fint och svängigt på Havsbadets terrass. Härliga teckningsobjekt fast det blev mer tuba än Figge.

Hällevik. Havsbadet. 13.08.11. "BasKlas And His Ten Doctors Of Syncopation" Jag blev kvar på det trivsamma Havsbadet och fick höra detta Uppsala/Stockholms storband. Bandet har sitt ursprung i studentorkestrar från 80-talet. Ett medryckande svängigt högt tempo fick publiken med på noterna. Inte minst så lärde vi oss, genom Ludvik (piano), allt om "Cutton club" och bl.a. Henderson. Det både snackades och spelades med glimten i ögat. Här var det rivigt storbandssound från det sena 20-talet och tidigt 30-tal. Underhållning på hög nivå.


Hällevik. Havsbadet. 13.08.11. "Frasses New Orleans Stompers" Förra festivalen tecknade jag bl.a. Ragnar Tretow (trumpet), Mike Owen (Tromb), Per Larsson (piano) och Björn Franzén (bas), då i Cardinal Jazz Stompers. Nu dök de upp igen i Frasses gäng kompletterade med Bröderna Uffe och Lars. Det fanns en banjospelare med också men han satt skymd. Vilket gäng duktiga musiker. Alla hanterade sina instrument lekande lätt och svängde gjorde det. Jag hade lovord förra gången och de har inte blivit mindre nu.

Hällevik. Hanöhus. 13.08.11. "Red Wing Band" Ett Göteborgsband med svängig New Orleans jazz och jazzig sång av EvaKarin. I bandet gästspelade Brian Carrik en gudabenådad sax/klarinettist. En låt som byggde på Klarinettsolon och duett av Brian och Sverker Nyström var något alldeles extra. Vilken energi. Jag och publiken blev alldeles överväldigade. Applåderna ville aldrig sluta. Låten hette ........rag någonting. Tack för den upplevelsen.

Här slutar teckningarna från Hälleviks Tradjazz festival 2011