Stridsfordon. På den här sidan kan man hitta lite teckningar av stridsfordon. Fem år som pansarsoldat och yrkesbefäl på P 2 sätter ju sina spår. Så det kan bli en och annan teckning efterhand som andan faller på, så håll till godo
På Beredskapsmuseet norr om Helsingborg finns det ett gäng, som har restaurerat en gammal stridvagn m 42. Den är nu i kördugligt skick. Den visade upp sig på SMB-dagen i maj -12. Jag har alltid gillat 42:an ända sedan jag upplevde den hos min mormor i Ulvåker norr om Skövde. Det var P 4 som var ute och övade och jag var helt salig. Så det är på tiden att det blir en teckning så här 65 år senare.

Beredskapsmuseets stridsfordonsgrupp är värd all beundran. De har restaurerat en stridsvagn m 39 till körbart skick. Vagnen tillverkades 1937 på Landsverk i Landskrona. 3 mans besättning, vikt ca 9 ton med en 37 mm kanon. Det var väl inte mycket att komma med som stridsvagn. Men som understöd till infanteriet fungerade den väl någorlunda. Den har nu blivit en pärla i Beredskapsmuseet fordonsgrupp. Det här är levande historia, när den är som bäst.

Min son Björn gjorde värnplikten på P 7 Revingehed. Han var gruppbefäl på en robotpluton. Jag gjorde en teckning av en pvrbgrp, till minne av hans militärtjänst. Vid slutövningen visade hans plut verkligen framfötterna och slog ut ett stort antal stridsvagnar och pansarbandvagnar. De var lite för bra för att vara B-styrka. Det är ju meningen att A-styrkan skall vinna.
Min dotter Ylvas sambo gjorde också militärtjänsten på P 7 Revinge. Han var vagnchef på en pansarbandvagn 302. Han fick också en bild som minne av sin värnplikt
Jag tjänstgjorde på FN-Bat XVIII K 1962-63 i Kongo. Min befattning var ksbgrch men blev stf plutch under striderna. Jag tillhörde 1.plut 3.komp, Varje komp hade endast två kp-bilar, som oftast tilldelades 1.plutonen på kompaniet. Vår plut indelades i två omgångar en i varje kp-bil. Jag kom att bli ch för 2.omgången. Vi fick utföra en hel del uppdrag som förpluton under stridigheterna, även för andra FN-förband . Här en teckning av vår Skp som var vårt enda hem under en del äventyrliga utflykter i Afrika.
Nedan följer fyra stridsvagnsteckningar, som tillsammans med teckningarna på strv 81 och pbv 302 utgör motiv på kaffemuggar. Muggarna är framtagna och säljs av stridsfordonsmuseet "Arsenalen" i Strängnäs.
Strv 122 "Leopard"
Stridfordon 90
Strv 103 "S"
Ikv (infanterikanonvagn) 91