KOPPARGRAFIK.Jag har lärt mig att behärska de flesta koppargrafiska metoder. På denna sidan finns ett urval av mina grafiska blad, jag gjorde under senare delen 70-talet och början av 80-talet. Bladen ger också en provkarta på olika koppargrafiska tekniker. Jag sätter en ära i att trycka mina blad själv.
Halva nöjet att uppleva grafik, är att veta hur det kommit till. Klicka på namnskyltarna för information och bildexempel på olika grafiska tekniker som jag arbetat med. Jag har hållit flera föredrag om konstgrafiska tekniker, inte minst för konstföreningar. Jag ställer gärna upp, för att sprida kunskapen om originalgrafik och då speciellt koppargrafik.

Klicka på skyltarna för att se teckniken


Några av mina grafiska blad är motivserier om tre blad. Här nedan kommer några exempel från dessa serier
Serien "Koppargrafik I -III". Visar olika koppargrafiska moment. Tillkomst: 1985-86. Teknik: Torrnål-mezzotint. Uppl: 40st av varje

Serien "Skånevintrar" Motiven hämtade strax öster om Malmö. Tillkomst: 1977-79. Teknik: Etsning. Uppl. 60st av varje

Serien "Golf" består av "Träffen", "Explosionen"och "Hole in one". Tillkomst: 1980-81. Teknik: Mezzotint. Uppl: 40st av varje

Serien "Modeller" motiven är "Sittande", "Liggande" och "Stående". Tillkomst: 1978. Teknik: Högtrycksetning. Uppl: 100st av varje.

Mina barn har varit en glädje och inspirationskälla, inte minst när jag var pappaledig i början av 80-talet. Jag måste trots allt fått lite tid över, för de fastnade på några plåtar. Barn är utmärkta modeller, speciellt när de sover. En fin tid som man gärna tänker tillbaka till.

Motiv mina barn "Ylva och Björn""Ylva 8 mån" 1979 Etsning. Uppl 40 "Sommarbild" 1980. Torrnål. Uppl 45.
"Björnen sover" 1982. Mezzotint.
Uppl 60.st

"Björn sover middag" 1983. Mezzotint-torrnål. Uppl. 45 st

"Snölyktan" 1985. Mezzotint.Uppl 70 st

Här kommer lite motiv av blandad karaktär. De flesta flesta har tillkommit då jag lärt mig behärska olika grafiska tekniker. Många av motiven är hämtade från verkligheten runt omkring mig.

Klubbhusfönstret, Bokskogens GK 1978
Akvatintesning. Uppl. 70 st
Utsikt från min bostad. "Vinterfönster" 1981.
Akvatintetsning. Uppl. 60 st

"Bokskogen" 1979. Etsning-blandteknik.
Uppl 50 st

"Solrosen" 1978. Akavatint- etsning.
Uppl. 40 st
"Lutande modell" 1977. Etsning-torrnål.
Uppl 30 st

"Stol med kavaj" 1979. Akvatint-etsning.
Uppl 40 st

Mötte den här lilla krabaten när jag sökte efter min golfboll. "Harungen" 1982. Etsning Uppl 50 st"Höjd över Havet" 1983. Akvatint-etsning tryckt med blå färg. Uppl. 50 st Min lärare i grafik "Pentti" 1984. Torrnål. Uppl 30 st

Koppargrafik igen? I slutet 1980-talet slutade jag kalla mig konstnär och blev illustratör istället. Jag kände att jag inte passade in i den flummiga och ekonomiskt fixerade konstvärlden (se sidan "om konst)". Det kändes som jag levde ett sekel försent, mina gamla mästare var allesammans döda. Ibland känner jag samvetskval mot alla "vanliga människor", som var intresserade av grafik och uppskattade min traditionella form. Speciellt när de frågar mig, när jag skall ställa ut igen. Ni skall ha tack för all uppskattning, den traditionella konsten är inte död, den bara vilar. Jag har fortfarande kvar min koppartryckpress. Vem vet kanske kommer den till användning igen.