Aktivitetsböcker för barn. Jag har under snart 30 år producerat en mängd aktivitetsböcker. På denna sidan presenterar jag de senaste, som kommit till i samarbete med förlaget Rebus.
1985 kom jag i kontakt med förlaget Kärnan i Helsingborg. Jag presenterade bl a mina ideer om pedagogiska aktivietsböcker.
Under mina tio år som speciallärare, hade jag skaffat mig en rik erfarenhet av barns inlärning. Detta kom att leda till ett samarbete med förlaget och produktchefen Sten Nilsson. Ett samarbete som existerar än idag, fast numera i ett nytt förlag.
Tiden med Kärnan resulterade i ett tjugotal böcker och två spel (Sverige runt och Sverige resan). Tre av böckerna säljs fortfarande (Jag börjar.. Skriva, Läsa och Räkna).
1994 lämnade Sten N och marknadschefen Lars Kärnan och startade ett eget företag, förlaget Rebus.

Det var naturligt för mig att fortsätta vårt positiva samarbete i det nya förlaget. Det kom att leda till fortsatt utgivning av seriösa aktivitetsböcker för barn.
I samråd med Sten N, gör jag det mesta, ide, illustration, text, pedagogisk uppläggning, grafisk formgivning, mm.
2010 gick Sten i pension och Bonnier tog över ansvaret för Rebus. Jag fortsätter samarbetet nu med Rebus/Bonnier. Nyutgivningar i färg och några nya titlar dyker nog upp framöver.
Var inte rädd för att ta kontakt med mig om ni har frågor om innehåll eller hur böckerna kan användas.

2016 Började Bonnier fasa ut Rebus. Man ville väl inte kladda med små förlag. Samtidigt fick bokförlaget Lind &Co tag i mig och efter viss övertalning gjorde jag några barnkorsordsböcker till dem. Förlaget visade sig vara en positiv överraskning och ett närmare samarbete inleddes, som resulterade i nya aktivitetsböcker för barn.

Här nedan finns min serie av åtta stycken lekpedagogiska aktivitets-böcker för barn i förskoleåldern och de första skolåren. Böckerna handlar om att skriva, läsa och räkna. Böckerna tränar också barnets finmotorik och varseblivning. Lekbetonade finmotoriska skriv- och läsövningar blir allt viktigare efterhand som datorernas "trycka på knappen" teknik tränger ner i åldrarna. Böckerna skall ge stimulans och ge inblick i vuxenvärlden symbolspråk. Sidorna i böckerna är försedda med aktivitetssymboler för att de yngsta skall lättare förstå vad som skall göras. Böckerna utgör ett utmärkt komplement till den mera grundläggande skriv-, läs- och räkne- inlärningen som sker i skolan. Böckerna skall användas på ett lekfullt sätt. Barn visar stora skillnader i mognad och uthållighet. Tänk på att beröm och uppmuntran är nyckeln till all bra inlärning.
KLICKA PÅ BOKOMSLAGEN för att se exempel ur böckerna
 
Lära skriva stora bokstäver och enklare varseblivningsövningar. Använda bokstäver, skrivträning och enklare ords uppbyggnad.Utvecklar läs-och ordbildningsför-mågan. Skriv-och stavningsträningGe kunskap om bokstävernas form, ljud och bilda enklare ord
Skriva siffror, förstå siffrornas mängden, enklare entalsadditionerOmfattar talområdetl 1-20, enklare additioner och subtraktioner Förstå timmar och minuter,klara av analog och digital tidgivningEnkla korsord med endast ljudenligt stavade lösningsord

Här nedan kommer fem olika korsordsböcker med många spännande utmaningar. Böckerna vänder sig till de lite större barnen och är ett bra språkligt komplement till skolansundervisning. Att lösa korsord är kul och spännande, samtidigt som det stimulerar tankeförmågan och förbättrar stavning och ordkunskap. Korsorden är lagom svåra och anpassade till barnens ordföråd och referensramar. I böckerna är korsordenordnade i stigande svårighetsgrad. Längst bak i böckerna finns det lösningar till korsorden. Klicka på omslaget för att se exempel ur bocken.

SVT UR

Du kan kolla ett litet program i SVT om mig som korsordsmakare. Klicka på pennan eller gå in på "UR PLAY" Klicka på "Barn" / "Krokodil" / skrolla till "Mellan raderna"/ "Korsordsmakare Sten Johnson"

Lagom svåra korsord med
endast ljudenligt stavade ord
Ljudenligt stavade korsord som också lär ut svårstavade ordEn rolig korsordsbok med
kluriga rebusar, som kan
hjälpa till med lösningarna
Korsord som ger träning
problemlösning och
logiskt tänkande

.

En rolig korsordsbok med många typer av korsord, bla aktiva bok-stavsgubbar som ger lösningsord

En rolig korsordsbok med många typer av korsord, bla kan man
lära sig en del fakta och ärtal

En rolig korsordsbok med olika typer av korsord, bla med kluriga rebusar, korsodsflätor, ordjakt  

Här kommer tre aktivitetsböcker från 9 år och uppåt, som vem som helst kan ha glädje av. Man kan lära mycket om Sverige, samtidigt som man löser spännande och kluriga korsord eller pysseluppgifter. Boken om tecken lägger till en ny dimension till det mänskliga språket och lär också ut hur du kan dela hemligheter med någon. Klicka på resp bokomslag för att se sidor ur boken.

 En klurig korsordsbok om Sveriges landskap för hela familenEn rolig och lärorik pysselbok om Sverige för hela familjenInblick i teckenspråk och signaler, chiffer och hemliga språk
Här kommer en unik svensk-engelsk korsordbok där ledorden är på svenska, men svaren i korsorden skall skrivas in på engelska. Ex ordet "pojke" ger svaret "boy" i korsordet. Ev lite svårare engelska lösningsord är angivna under resp korsord. Dessa kan slås upp i ordboken längst bak i boken. Sv-eng korsordsboken är anpassad för nybörjaren i engelska. Boken ökar på ordförrådet och tränar stavning på ett roligt sätt.
En korsordsbok i pocket format med 90 samlade korsord. Korsorden är anpassade för åldersgruppen 8 -12 år, men det hindrar inte att ovana korsordslösare kan ha stor glädje av den.

 

 En perfekt bok för alla som vill lära engelska och träna glosor  
Här kommer en nytryckning av de tidigare lekböckerna plus klockan. Böcker har i stort sett samma innehåll som de tidigare, men är nu helt i färg. Böcker är också utgivna på danska och norska. De danska och norska upplagorna är helt omarbetade och anpassade till respektive språk. Jag blev tvungen att sätta mig in i respektive språks enklare ord som kunde belysas med bilder. För att se prov på några sidor klicka på de tidigare böckernas omslag.
Det förekommer nytryckningar av gamla böcker med omslag och något reviderat innehåll. De mycket populära korsordsböckerna 7 - 9 och 9- 12 år kommer nu tillbaka helt i färg. En helt ny korsordsbok för barn som inte kan läsa och skriva . Boken är baserad på bilder och ett bildlexikon. Se nedan hur boken kan användas.
Korsord 7 -9 år
Korsord 9 -12
"Börja läsa och skriva är en helt ny idé. Barn som inte kan läsa och skriva kan träna bokstäver med hjälp av korsord som stimulans. Boken ger en utmärkt träning i att skriva enklare ord med versaler. Klicka på bokomslaget för att se exempel ur boken
 

2016 tog förlaget Lind & Co kontakt med mig och frågade om jag ville göra korsordsböcker till dem, Efter som Bonnieer håller på att lägga ner REBUS så passade det mig utmärkt, Resultatet ser ni nedan. Korsorden är anpassade för barn och deras referensramar. De ger bra övning i stavning och ordkunskap. Mycket bilder, som skall ge lösningsorden, gör korsorden roligare. KORSORD PÅ ENGELSKA består av svenska ord, som skall skrivas i på engelska i korsordet. Svårighetsgraden ligger på medelsvenssons nivå. Boken ger en utmärkt möjlighet att på ett roligt sätt träna upp sin engelska. Utgivningen av nya böcker för Lind kommer att fortsätta, så håll utkick. Kordsordsboken "Lätta korsord för barn" Kan användas av bran som annu inte lärt sig läss. (består enbart av bilder.